Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Roesmont of Roermont?

Onlangs zijn de indexen op de Bossche protocollen gedigitaliseerd en beschikbaar gekomen. Super is dat. Ik denk dat de volgende transcriptie onjuist is:

 

s-Hertogenbosch, ??-01-1510: Jan Roermont, promisit 16:0:0 jaarlijks, Udenrode, losbaar elkegulden met 18:0:0. Henrik Gerits, 10 lopens rog jaarlijks, Helvoirt [Index op Bossche protocollen, inv.nr. 1279, fol. 342r].

 

Volgens mij gaat het om Johannes Roesmont ipv Jan Roermont. Dat is een volkomen andere familie. Kan iemand dat voor mij bevestigen? Wel jammer want ik kon wel een Johannes  Roermont/Ruremunde gebruiken in dat tijdsframe ;)

Reacties (5)

Paul zei op vr, 12/28/2018 - 18:33

Lees het ook als een "s" ipv een "r"
In de index staan nog fouten.
Heb er ook al enkele gemeld aan het archief.
Blijkbaar zijn deze indexen overgenomen van 18de eeuwse index.

 

MVG-Paul
 

Robby zei op vr, 12/28/2018 - 19:32

Bedankt Paul.

Ik ben ook nogal wat fouten tegen gekomen. Althans dat denk ik...

Een verwijzing vinden die niet blijkt te kloppen is natuurlijk jammer, maar werkbaar. Wat spijtiger is als je iets niet vindt vanwege die fouten wat er wel is. Als bv Suermonts in de index staat  en het moet Ruermonts zijn, dan wordt het lastig want Ik zoek op R*mon* en R*mun*.  Wel super dat je zo kan zoeken!

Het valt me overigens op dat de vermeldingen die in vindt op http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen niet in de digitale index te vinden zijn van 'erfgoed'. Blijkbaar zijn toch niet alle aktes geindexeerd...

beheerder Christian van der Ven zei op za, 12/29/2018 - 11:06

Dag allemaal,

De huidige index is inderdaad niet gebaseerd op de originele akten, maar op 18e-eeuwse indexen daarbij over de periode 1501-1793. Die 18e-eeuwse index is niet perfect (zo is hij erg summier, bevat hij foutjes en beslaat hij niet de gehele periode van het protocol) maar hij bood ook voordelen: veel meer vrijwilligers konden deze 18e-eeuwse indexen lezen dan dat ze de oorspronkelijke (veelal Latijnse) akten kunnen lezen. Zo is er nu voor het eerst een digitale index op een groot deel van het Bosch' Protocol. En inderdaad, een vervolgproject is in voorbereiding, waarin de index verrijkt en verbeterd zal worden.

Robby zei op zo, 12/30/2018 - 09:56

Super!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.