Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Resultaten gebruikersonderzoek Wat Staat Daer

Analyse gebruikersonderzoek Wat Staat Daer 2017

Zoals beloofd geven we een terugkoppeling van de uitkomsten van het gebruikersonderzoek Wat Staat Daer 2017 is door 49 personen ingevuld. Hier volgt een kort verslag van de uitkomsten van dat onderzoek.

We hebben in eerste instantie gevraagd of de mensen nog steeds gebruik maken van Wat Staat Daer. 25 personen gaven aan de website niet meer te gebruiken. Daar zat niemand bij die de website daarvan de schuld gaf. Het ging in alle gevallen om redenen die te maken hadden met gewijzigde prioriteiten of omdat het oefenen voldoende resultaat had opgeleverd.

De overige resultaten van het onderzoek zijn daarom gebaseerd op 24 personen die actief zijn op Wat Staat Daer. Bijna de helft van deze groep is 66 jaar of ouder en slechts 8 procent 30 jaar of jonger. Dat is niet verrassend en bevestigd een landelijk beeld van gebruikers van archiefwebsites en onderzoekers. De kennis van oud schrift varieert voor de hele groep gelijk tussen “geen”, “een beetje” en “redelijk tot veel ervaring”.

Wat vinden gebruikers leuk?

Het integraal transcriberen van complete teksten (55 procent) en het transcriberen van letters (45 procent) en woorden (40 procent) vinden de bezoekers het leukst. Van de bezoekers die het integraal transcriberen van complete teksten het leukst vinden heeft iedereen een beetje tot veel ervaring met oud schrift. In lijn der verwachtingen worden letteropdrachten juist het leukst gevonden door bezoekers zonder ervaring met oud schrift. Cijfers zijn het minst populair (20 procent).

Nuttig en verslavend?

Is een opdracht nog leuk als deze nuttig of leerzaam is? 50 procent van de respondenten vindt de letteroefeningen het meest nuttig en leerzaam. Complete teksten transcriberen is weliswaar leuk, maar komt na de letters, woorden en afkortingen op de 4de plaats van meest nuttig.

Ruim 65 procent van de gebruikers gaat door met een volgende oefening. Dat doen ze in de meeste gevallen uit leergierigheid of het verslavende spelelement.

Extra uitleg nodig?

Opvallend is dat de meeste gebruikers (79 procent) geen extra uitleg nodig hebben tijdens of na het maken van een oefening. Als er wel een vraag is om uitleg gaat het om inhoudelijke aspecten zoals de schrijfwijze van de letters en de variatie daarin in de loop der eeuwen.

Filters en thema’s

De meeste bezoekers (81 procent) maken gebruik van filters op thema en moeilijkheidsgraad bij het kiezen van een tekstoefening. Daaruit blijkt dat een groot deel van de bezoekers de filters als nuttig ervaren. Twee derde deel van de bezoekers die wel eens gebruik maakt van een filter wil graag op periode en regio kunnen filteren.

Notificaties

Een grote meerderheid van de bezoekers blijft op de hoogte van nieuwe oefeningen en teksten door zelf regelmatig de website te bezoeken. Dit lijkt voor nu voldoende. Zes bezoekers hebben geen bezwaar om op de hoogte te blijven van nieuwe toevoegingen via e-mail. Vier bezoekers willen niet op de hoogte gehouden worden. Andere ideeën voor attendering waren het forum, feedreader en een lijst met nieuwe oefeningen op de homepage.

Paleopuzzel

Het zijn voornamelijk ervaren bezoekers die mee doen aan de paleopuzzel. Opvallend is dat 17 procent van de bezoekers niet van het bestaan van de paleopuzzel afweet. Er is een zekere terughoudendheid om de oplossing van de paleopuzzel op het forum te plaatsen bij bezoekers die het oud schrift naar eigen zeggen niet goed machtig zijn.

Forum

Het forum wordt in toenemende mate gebruikt om paleografische vragen te stellen. Er is een actieve groep ervaren gebruikers actief op het forum die helpt de vragen te beantwoorden. Al met al bewijst het forum daarmee zijn nut.

Het blijkt dat onzekerheid bij de gebruikers een hindernis vormt om het forum te gebruiken.

Daar ligt een taak voor de beheerders en voor de community om iedereen zich thuis te laten voelen. De boodschap blijft: er zijn geen domme vragen! Niet om te stellen en niet om er op te antwoorden.

Inloggen of niet?

Voor de doorontwikkeling van Wat Staat Daer was er een vraag gesteld om te peilen wat gebruikers zouden willen terugkrijgen om een account aan te maken en in te loggen bij Wat Staat Daer.

Een grote meerderheid van de respondenten (84 procent) geeft aan bereid te zijn om in te loggen als afgeronde teksten onderaan de pagina verdwijnen en teksten waar men mee bezig is bovenaan in de lijst worden getoond. Een wat kleinere meerderheid kiest voor inloggen om de voortgang bij te kunnen houden en om een persoonlijk aanbod van oefeningen te ontvangen. Wat nu precies wordt begrepen onder “persoonlijk aanbod” is niet helemaal duidelijk. Er kwamen nog wat suggesties om de bereidheid om in te loggen te vergroten: thematische opdrachten, korte link naar een post voor transcriberen, niet-openbare uitwisseling van informatie met andere gebruikers en het bijhouden van zelf-geüploade oefeningen.

Eén respondent geeft aan dat inloggen een te hoge drempel is en zijn of haar vrijheid beperkt.

Bij de vraag of spelelementen of extra oefeningen een toegevoegde waarde kunnen hebben voor Wat Staat Daer gaf een meerderheid als antwoord daarvoor niet te willen inloggen.

Eindoordeel

De rode draad van het gebruikersonderzoek is dat respondenten tevreden zijn over WSD. Als rapportcijfer krijgt WSD gemiddeld een 8,3! De vele positieve reacties, ook buiten dit onderzoek, gaven al de indruk dat de website in een behoefte voorziet. Het toenemend aantal archiefdiensten die deel gaat nemen toont aan dat niet alleen de gebruikers de website waarderen, maar ook de hoeders van mooie oude teksten.

Iedereen tevreden houden is een lastige opdracht, maar we blijven ons best doen!

Reacties (2)

Ger Zandstra zei op ma, 05/21/2018 - 11:26

Ik ben weer begonnen met het maken van de oefeningen en de forum berichten vanaf het begin te lezen. Elke keer weer heel leerzaam. Ik probeer mijn beschikbare tijd te verdelen over mijn familie-onderzoek en het volgen van een site als deze, naast andere interesses.

beheerder Albert Hogeweij zei op di, 05/22/2018 - 12:36

Beste Ger,

Fijn te lezen en succes met het verdelen van je schaarse tijd over je interesses. Veel tijd en weinig interesses stelt een mens weer voor andere problematiek.

met vriendelijke groet,

Albert

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.