Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Registratiekaart - Duits

Hallo, 

Zie in de bijlage een Duits registratiekaart. Het gaat over Friedrich Strauch. Ondanks dat de (bizar slechte) scan die ik heb gekregen vanuit het archief, redelijk opgekrikt is d.m.v. AI, kan ik er nog steeds maar heel weinig uithalen. Is er iemand die onderstaande vragen zou kunnen beantwoorden?

- Kan iemand zien of er nog een tweede voornaam (naast Friedrich) staat?

- Welke religie had deze meneer? 

- In welk jaar (20/12/??) is deze meneer getrouwd? En met wie? Lees ik goed dat ze in Homberg zijn getrouwd en dat zijn vrouw hier ook geboren is? 

- Wat staat er onder aan de kaart over een Franciska?

 

Reacties (5)

René van Weeren zei op vr, 07/12/2024 - 10:39

Er staat achter zijn naam iets in de trant van 'Marc'. Ik vermoed echter dat dit een ambsthalve aantekening is (waarvan ik de aard of betekenis helaas niet ken). Gezien het afwijkende handschrift en de spellingswijze lijkt het woord m.i. niet een tweede voornaam te zijn.

Evan[glisch] Luth[ers]

Het jaar van huwelijk is een lastige. Ik dacht eerst aan 24, maar de 2 wijkt wat af van de andere 2-en in dit document en de bruid zou dan bij huwelijk pas 17 zijn; niet onmogelijk, maar niet gebruikelijk. ik vermoed dat het hier om het jaar '34.

De voornaam van zijn echtgenote lijkt me Augusta te zijn. Haar familienaam begint met Grün, daarna wordt het lastiger (wellicht Grünman). Zij is inderdaad in Homberg geboren, op de tweede regel lijkt 'Kreis' te staan zonder verdere toevoeging.

Onderaan staat de naam Franziska Dickmann. Mogelijk is dit de moeder van de vrouw geweest. Gelet op de kruisjes achter de namen zijn de vaders van zowel de man als de vrouw al overleden toen deze aantekeningen gemaakt werden.

Isa Höhle zei op za, 07/13/2024 - 02:32

Hallo René, 

Super bedankt voor je reactie. Hier heb ik heel veel aan! Nog 1 vraag: Kan jij toevallig lezen welke achternaam van de moeder van Friedrich onderaan de kaart staat? Martha.. ??

 

BVD!!

René van Weeren zei op za, 07/13/2024 - 11:06

Dat is lastig. Ik denk dat er Teuber staat, de doorgehaalde tekst daarna: jetzt Ehefrau / Johann Kulig in A Waldenburg (waarbij de A vermoedelijk al voor de doorhaling was doorgehaald).

Isa zei op za, 07/13/2024 - 23:28

Hoi René, Super! Dat zou dus betekenen dat Martha, vermoedelijk na het overlijden van Franz Strauch, getrouwd is met Johann Kulig? En heb jij enig idee wat Waldenburg zou betekenen? 

René van Weeren zei op ma, 07/15/2024 - 09:03

Hi Isa,

De oplossing voor jouw eerste vraag bevindt zich in de transcriptie van de Duitse overlijdensakte die ik zojuist maakte :). Martha is hertrouwd na scheiding van Franz Strauch. Waldenburg is de landstreek (Kreis; zie https://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Waldenburg_i._Schles.) waar ze woonde; uit de overlijdensakte blijkt dat men niet exact wist waar. De doorhaling van de gegevens duidt er vermoedelijk op dat ook haar tweede huwelijk later ten einde kwam, hetzij door overlijden, hetzij door scheiding.

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.