Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Potpourri

In bijlage drie samengevoegde elementen waarin ik delen niet kan lezen.

In de eerste betreft het een huwelijk tussen Hans Jansz en Grietie van Ceulen te Amsterdam op 3 jul 1665. De eerste regel begint met "Compareerden voor de heeren." Wat is de naam van die heren?

 

Het middelste fragment laat het eerdere huwelijk zien van de genoemde Hans Jansz te Amsterdam op 23 jul 1652, met Fijtie Martens. Uit welke plaats kwam de bruid (het lijkt of het met 'Hous..' begint. En: was de naam van haar assistent Beertie Romers?

 

De laatste vraag betreft de straatnaam vermeld bij de begravenis van Grietje van Keulen op 2 jun 1683 (de middelste regel). Het lijkt of er staat "inde eerste (of laatste?) Pietersen dwarsstr(aet)," maar van de eerste twee woorden ben ik niet zeker. Ik heb een pdf-file getiteld Historische straatnamen Amsterdam (40 blz), maar dat staat ie niet tussen, dus ik denk dat bovenstaande niet klopt.

 

Wie kan me helpen deze puzzeltjes op te lossen?

 

PS: het is niet nodig een transcriptie te maken van de overige tekst; het gaat me alleen om de aangehaalde punten.

 

Reacties (4)

René van Weeren zei op vr, 11/26/2021 - 15:36

1)  C[ornelis] Abba en[de] Trip, com[missarissen]

2) Herkomstplaats aanstaande bruid: Housum = Husum in Sleeswijk-Holstein, Duitsland

2) Naam getuige aanstaande bruid: Belitie Thomes

3) S[in]t Pietersdwarsstr[aet]; deze lag ter hoogte van de huidige Tuschinski-bioscoop.

Louis v. V. zei op vr, 11/26/2021 - 17:38

Hallo René,

Dank voor de aanvullingen ! Kanp dat u het heeft weten op te lossen.

Vraagje m.b.t. de "heeren" zou het misschien Abbe kunnen zijn i.p.v. Abba? Ik keek even in de lijst van het vroedschap van A'dam, en kon geen Abba vinden, maar wel een Abbe (hoewel heel wat jaren ervoor).

En betreffende de straatnaam: die stond niet in mijn lijst. Die is dus niet compleet.

NB: de persoon welke boven langskomt was een zwarte weduwe. Ze trouwde 4x, ook met mannen tot wel 10 tot 20 jaar jonger (ze had wat centjes uit haar eerste huwelijk; haar man was exploicteur voor het hof van Utrecht), maar haar mannen overleden vaak binnen een paar jaar, eentje was 26, en een ander 31, maar ja, het waren geen gezonde toen (pesttijd).

René van Weeren zei op za, 11/27/2021 - 00:44

Dag Louis,

Wat betreft je vraag over de commissaris: het betreft Cornelis Dirksz Abba (1604-1675), die van 1646-1657 en van 1661 tot en met zijn overlijdensjaar 1675 commissaris van Huwelijkse Zaken te Amsterdam was. Hij was tevens commissaris van de Desolate Boedelkamer en vanuit die functie betrokken bij de afhandeling van het failissement van Rembrandt in 1658. Zie http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/nnbw/#source=10&page=8&vie…

Louis v. V. zei op za, 11/27/2021 - 08:34

OK, en petje af voor de vele informatie welke u uit de mouw weet te schudden.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.