Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

PERSBERICHT Nationale Paleografiewedstrijd

Klik hier om mee te doen aan de voorronde! -> https://watstaatdaer.nl/toetsen/nationale-paleografiewedstrijd-2020

 

De voorbereidingen voor de Eerste Nationale Paleografiewedstrijd zijn nagenoeg afgerond en de voorronde staat op het punt om te beginnen. Hierbij volgt het officiele persbericht en poster (zie ook de reactie hieronder voor het pdf-bestand), vrij om voor iedereen te verspreiden! We hopen jullie allemaal te mogen begroeten op 14 maart bij Het Utrechts archief!

 

Persbericht


Eerste Nationale Paleografiewedstrijd
Puzzel, ploeter en peins mee op oud schrift!


Houd je van geschiedenis en ben je een kei in het puzzelen met oude handschriften? Heb je ervaring in het transcriberen van oude notariële aktes of juridische stukken of ben je als student of stamboomonderzoeker een kenner in het ontcijferen van moeilijk leesbare stukken? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 14 maart 2020 vindt voor het eerst een nationale paleografiewedstrijd plaats, georganiseerd door de makers van dé online paleografie oefentool: www.watstaatdaer.nl. Deze wedstrijd vindt plaats in Het Utrechts Archief.


Het kunnen lezen van oude handschriften (paleografie) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nou goed bent in (oude) taal, of graag historische stukken ontcijfert: álle oud schrift kenners krijgen nu de kans om mee te puzzelen en de strijd aan te gaan tijdens deze landelijke paleografiewedstrijd.

 

Over de wedstrijd
Deelname is voor alle oud schrift kenners toegankelijk in twee categorieën, 25+ en 25-, speciaal voor studenten. De voorselectie start op 23 januari (de Dag van het Handschrift) via www.watstaatdaer.nl en eindigt op 20 februari, om 16.00 uur. Aanmelden voor deze voorselectie is niet nodig. Op 14 maart volgt de finale bij Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de runner-up.


De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van drie teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld. De jury is in handen van Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING KNAW, en Jan Burgers, hoogleraar Geschiedenis bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger - en nog veel meer - Rick de Leeuw!
Ook aan de supporters en belangstellenden is gedacht. Zij kunnen tijdens de finale naast het aanmoedigen ook deelnemen aan een programma, met onder andere een workshop "transcriberen kun je leren", de expositie ‘Rampjaar 1672-1673’ en optredens van theatergroep Aluin.


De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

 

__________________________________________
Noot voor de redactie


Contactpersoon: Tim Sijbers, info@watstaatdaer.nl

 

Wat: Nationale Paleografiewedstrijd
Voorronde: 23 januari t/m 20 februari 2020, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl
Finale: Zaterdag 14 maart 2020, 14.00 – 17.30 uur.
Waar: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 3512 NS Utrecht, www.hetutrechtsarchief.nl


Watstaatdaer.nl (en daarmee de Paleografiewedstrijd) is een project waaraan de volgende instellingen meewerken: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Het Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Zeeuws Archief en Rijksarchief Hasselt.

 

De Paleografiewedstrijd is mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.

Reacties (2)

beheerder Tim Sijbers zei op wo, 01/22/2020 - 12:14

En hierbij het persbericht ter verspreiding.

herman zei op do, 09/29/2022 - 23:16

Waarom verschijnt dit bericht bovenaan in de lijst van  2022?

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.