Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

parochie Goyerze / Goierze in het bisdom Utrecht ?

In deze akte bovenaan fol. 162r is sprake van de "parochia de Goyerze" in het bisdom Utrecht. In een volgende akte schrijft de notaris "Goierze". Metatopos biedt in deze geen uitkomst, dus hopelijk kan iemand op dit forum mij vertellen om welke parochie / plaats / gemeente het gaat.
Alvast veel dank!

Reacties (5)

herman zei op di, 03/21/2023 - 14:25

Misschien 't Goij ( Utrecht) ? 

Michel Oosterbosch zei op wo, 03/22/2023 - 18:00

Hartelijk dank, Herman en Otto, om mee te deken. Het bisdom Utrecht was, meen ik, natuurlijk wel groter dan het Sticht of de huidige provincie. Van Goyerze/Goierze naar 't Goij / Goy lijkt mij een grote stap. Ik dacht zelf aan Goedereede, omdat daar tenminste een band met Leuven in zit. Maar het blijft giswerk.

Michel Oosterbosch

Otto Vervaart zei op do, 03/23/2023 - 18:53

't Goy ligt inderdaad wel ver van Leuven! Ik zie dat het Toponymisch Woordenboek van Maurits Gysseling ook als database bevraagbaar is op http://bouwstoffen.kantl.be/tw/ , maarv ook daar is geen Goyerze / Goijerze te bekennen. Bij een plaatsnaam  op -ze niet te ver van Brabant en misschien in Zeeland doet deze plaats ook even denken aan Zierikzee. Voor die plaatsnaam zijn er ook fraaie middeleeuwse varianten! Zou het online Repertorium Germanicumhttp://rg-online.dhi-roma.it/denqRG/index.htm  , misschien uitkomst bieden? Bij eerste pogingen eerder deze week kwam ik niet meteen een kandidaat tegen...

René van Weeren zei op vr, 03/24/2023 - 00:42

Wellicht Goedereede = Goeree?

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.