Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleopuzzel nr. 78: Getuigenis van een slaafgemaakte

Paleopuzzel

In het Zeeuws Archief wordt het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) bewaard. Deze onderneming legde zich vooral in de achttiende eeuw toe op de trans-Atlantische slavenhandel. Het archief van de MCC is een financiële administratie, het is in de eerste plaats een verantwoording van de gemaakte kosten. Dat betekent dat de stemmen van de slaafgemaakten er niet in te vinden zijn. Maar een enkele keer kun je in een brief uit de koloniën het verhaal van een slaafgemaakte lezen. Zoals in deze bief, gedateerd 12 juni 1772, van Laurens Storm van ’s Gravesande, agent voor de MCC in Essequebo. Hij doet verslag van de slechte gesteldheid van de slaafgemaakten aan boord van het MCC-schip de ‘Vrouw Johanna Cores’. In deze brief schrijft Laurens op wat een slaafgemaakte vertelde over de behandeling aan boord van dit schip.

Laurens heeft een lastig leesbaar handschrift. Wij twijfelen zelf nog aan een aantal woorden in de brief en we zijn benieuwd naar jullie oplossingen van deze paleopuzzel!

Er is een apart discussiedraadje voor oplossingen, zodat op deze plek iedereen zonder te spieken kan puzzelen. Dankjewel! Zie:

https://watstaatdaer.nl/forum/oplossingen-paleopuzzel-nr-78-getuigenis-…

Reacties (10)

Geert Ouweneel zei op ma, 05/04/2020 - 10:39

Ik heb de puzzel opgelost, maar vorige keer kreeg ik het verwijt dat ik eerst anderen een kans moest geven. Wanneer kan ik nu mijn oplossing inzenden?

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op ma, 05/04/2020 - 13:11

Dag Geert, geweldig, ik ben benieuwd naar je transcriptie! We hebben in overleg een oplossing voor het plaatsen van transcripties bedacht, naar aanleiding van de discussie bij paleopuzzel 77. We proberen maar gewoon eens iets uit. Voor deze paleopuzzel 78 hebben we een apart mapje gemaakt: 'Oplossingen paleopuzzel 78: Getuigenis van een slaafgemaakte'. Daar zou je je oplossing in kunnen plaatsen. We kijken hoe het loopt en of het handig is om het zo te doen. Gewoon een kwestie van uitproberen. Dus misschien zou je je oplossing in dat nieuwe mapje willen plaatsen? Alvast bedankt!

Chris van Doorn zei op ma, 05/04/2020 - 17:08

Hallo Anneke,

Heb mijn bijdrage in het genoemde mapje geplaatst.

Ik ben nog niet zo lang bezig met dit, maar vind het wel leuk om te doen. Vond het handschrift niet zo lastig leesbaar, heb moeilijkere gezien. Het gaat toch voornamelijk om interpretatie en enig idee van de omstandigheden c.q. periode naar mijn mening.

Zie wel verschillen tussen Geert en mij.

Ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Met vriendelijke groeten, Chris

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op ma, 05/04/2020 - 17:34

Dag Chris, een uitstekende poging! Ik zie aan de oplossingen van jou en Geert dat het toch echt een lastig handje is, hoor. Er zitten in beide transcripties best nogal wat woorden en namen die afwijken van onze transcriptie, die we, op een aantal twijfelgevalletjes na, gereed hebben. Over de twijfelgevallen kunnen we het later eens hebben, wat de meest plausibele oplossing zou kunnen zijn. De namen van personen en schepen zijn controleerbaar in databases en andere MCC-archiefstukken. De woorden zijn dat niet maar uit het zinsverband kunnen wel wat aanknopingspunten worden gehaald. Ik ben heel benieuwd, Geert en Chris, of jullie bij herlezing nog namen en woorden anders lezen!

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op ma, 05/04/2020 - 23:35

Misschien handig om wat tips te geven?

Geert en Chris, kijk nog eens naar de naam van de kapitein in regel 1 en naar het laatste woord in de laatste regel (regel 16).

Chris, kijk nog eens naar de naam van het schip in regel 3 en naar het achtste woord in regel 9.

Geert, kijk nog eens naar het een na laatste woord in regel 5.

Veel succes!

Chris van Doorn zei op di, 05/05/2020 - 16:35

Hallo Anneke,

Ik heb een herziene bijdrage geplaatst bij de oplossingen aan de hand van jou 2 vorige berichten. De veranderingen heb ik gemarkeerd. Wat mij betreft, wacht ik nu verder af tot jullie met de bijdrage komen.

Het was wel leuk om de informatie van de MCC te bekijken, daar heb ik ook de namen van de kapiteins gevonden. De (veronderstelde) naam van het eerste schip niet, dat heb ik sowieso niet gevonden. Ik weet ook niet of de naam van haar kapitein met een 'R' of een 'K' begint, dat werd mij nog niet echt duidelijk.

 

Met vriendelijke groeten, Chris

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op di, 05/05/2020 - 17:41

Dag Chris, dank je wel voor je herziene bijdrage. De kapitein van het schip de Gulde(n) Vrijh(e)heid(t) komt in verschillende online publicaties voor, in deze het meest: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/21545/MA-thesis… De kapitein is met dit schip (geen MCC-schip, dus die naam komt idd niet voor in het overzicht van MCC-0schepen), dat onder diverse reders voer, tussen 1765-1776 zeven keer naar Angola gevaren. Ook de kapitein van het MCC-slavenschip waarover Laurens schrijft, voer ook op Angola.

Post voor het vaderland werd doorgaans meegegeven aan kapiteins van schepen die gereed lagen om te vertrekken. In de archieven van de MCC vinden we bewijsbriefjes dat de kapitein van een vertrekkend schip voor de ontvangst van de verzegelde postzak moest tekenen.

nadine zei op wo, 05/06/2020 - 22:03

Ik doe mee en raad ook andere om mee te puzzelen :

de eerste regels zijn en blijven (voor mij) moeilijk, de andere (na meedere pogingen) heel minder.

Wacht benieuwd op de oplossing.

Wanneer wordt die gepubliceerd ?

Fijne avond,

Nadine

Als antwoord op door nadine

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op wo, 05/06/2020 - 23:21

Dank je wel voor je transcriptie, Nadine. Ik heb hem gelezen, knappe poging hoor! Leuk dat je anderen aanraad om de paleopuzzel ook te maken. Dat kan best, er is nog tijd genoeg. De oplossing wordt ergens in de loop van volgende week op het forum geplaatst. Prettige avond! Anneke

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op vr, 05/15/2020 - 09:55

Oplossing Paleopuzzel nr 78 Getuigenis van een slaaf.

Dag Geert, Chris en Nadine. Nogmaals dank voor het meepuzzelen en het plaatsen van jullie oplossingen in het daarvoor aangemaakte mapje.

Daar staat nu ook de transcriptie die wij gemaakt hebben:

https://watstaatdaer.nl/forum/oplossingen-paleopuzzel-nr-78-getuigenis-…

We horen graag wat jullie van de oplossing vinden en wat jullie vinden van de manier waarop we het nu hebben gedaan met de paleopuzzel: twee mapjes, eentje voor de puzzel en eentje voor de oplossingen.

Hartelijke groet, Anneke

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.