Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleopuzzel nr. 7: Betalen! Maar wat?

Paleopuzzel

Dit keer een spannende brief waarin wordt gedreigd met brandstichting als er niet wordt betaald. Het handschrift is best goed te lezen op één cruciaal woord na: in welke munteenheid moet worden betaald? Het staat in de derde regel. We zijn benieuwd of jullie kunnen ontcijferen wat er precies betaald moet worden...

Reacties (6)

Mirjam Schaap zei op wo, 01/04/2017 - 20:17

Hoi Christian,

En, is hij gezwicht voor de bedreigingen dan wel hebben de onverlaten de daad bij het woord gevoegd en het huis platgebrand...? Ik houd het overigens op seuserugdaders, oftewel Zeeuwse rijksdaalders,

Groet,
Mirjam

Dirk Claessens zei op do, 01/05/2017 - 11:49

Ik lees 40 seechseriegdaders
(Zeeuwse rijksdaalders?)

Herman Geurts zei op do, 01/05/2017 - 16:45

virtig 40 seuse rugdaders of ricgdaders.. duidelijk wordt in ieder geval bedeod Zeewse rijksdaalder.
Uit wikipedia: De rijksdaalder was van oorsprong een munt met een vastgesteld zilvergehalte, volgens de besluiten van de Rijksdag geslagen, en in het Duits een Reichsthaler genaamd. Een rijksdaalder is dan ook letterlijk een daalder van het Rijk. In navolging van de Duitse Reichsthaler werden ten behoeve van de onderlinge handel door verschillende andere landen (Denemarken, Zweden, Nederland) rijksdaalders gemunt. De rijksdaalder vormde zo een standaard munteenheid waarmee men de verschillende regionale munteenheden kon vergelijken, en hij speelde een belangrijke rol in de handel met het Oosten. In de Nederlanden was de rijksdaalder, vanaf 1659 als zilveren dukaat, gelijkgesteld aan 50 stuivers.

De Zeeuwse rijksdaalder was echter door de Staten van Zeeland vastgesteld op 51 en later 52 stuivers, en was zo tegen 1800 de enige rijksdaalder die zich nog in de omloop kon handhaven: de oorspronkelijke waarde van 50 stuivers maakte dat de intrinsieke waarde van de rijksdaalders van de overige gewesten groter werd dan de nominale waarde. Bij de invoering van de cent in 1816 kwam de rijksdaalder als munt te vervallen ten gunste van het drieguldenstuk. In 1840 werd dat drieguldenstuk alsnog vervangen door een muntstuk van twee en een halve gulden, dat om historische redenen weer 'rijksdaalder' werd genoemd. Op dat moment en daarna circuleerden overigens nog steeds grote hoeveelheden Zeeuwse rijksdaalders, tot ca. 30 procent van de totale geldomloop in Nederland.[1] Het "kleinere broertje" de daalder (30 stuivers) is nooit heringevoerd.

Herman Geurts zei op do, 01/05/2017 - 16:48

oeps.typefout bedeod Zeewse ..... moet zijn ....bedoeld Zeeuwse rijksdaalder

beheerder Christian van der Ven zei op vr, 01/06/2017 - 08:04

Eensgezinde puzzelaars...

@Mirjam: Mijn collega zet er aankomende woensdag een verhaaltje over op onze website; ik zal het hier melden. Maar of ze erachter zijn gekomen hoe het verder is gegaan? Geen idee.

beheerder Christian van der Ven zei op di, 01/17/2017 - 09:29

Over een letter hier en daar wordt nog getwijfeld, maar we houden de oplossing in ieder geval op de jullie al bekende Zeeuwse rijksdaalders. Bedankt voor de oplossing!

Mijn collega Marilou schreef er trouwens nog een verhaaltje over op onze website, zie hier: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/anders-sullen-wij-uw-huijs-in-br…

Vanmiddag een nieuwe puzzel!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.