Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleopuzzel nr. 112: Een afschrikwekkend zeemonster

Paleopuzzel

In de zeventiende eeuw werd een afschrikwekkend zeemonster aangetroffen in de buurt van het huidige Turkije. Het werd gevangen genomen, gedood en overal getoond. Over deze gebeurtenis is een uitgebreid gedicht van dertien coupletten geschreven, dat op de wijze van een bekend lied uit die tijd kon worden gezongen. Het gedicht komt uit het archief van een heerlijkheid op Schouwen-Duiveland. Op een groot vel papier is een gedetailleerde tekening van het zeemonster gemaakt. In de tekst eronder wordt een beschrijving van het uiterlijk gegeven en een kort relaas over de gebeurtenissen. Kun jij lezen wat er staat? De schrijver heeft af en toe een schrijffoutje gemaakt. Die schrijffoutjes hebben we in onze transcriptie overgenomen. Hier en daar zijn we zelf niet helemaal zeker van de transcriptie. We zijn benieuwd naar jullie oplossingen!
Plaats je oplossing in dit mapje: Oplossing Paleopuzzel nr. 112: Een afschrikwekkend zeemonster | Wat staat daer? 

Reacties (1)

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op vr, 09/29/2023 - 14:42

Zeemonster. Voor de volledigheid: een afbeelding van het gehele gedicht over het zeemonster.

We hebben een klein onderzoekje gedaan naar de melodie waarop het gedicht kan worden gezongen.

De titel van de melodie 'het schip zonder roer' komt (vaak in langere vorm) in verschillende varianten in diverse jaren voor. De melodie wordt voor zowel profane als bijbelse liederen gebruikt. In de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut staan 45 vermeldingen van de melodie: https://www.liederenbank.nl/resultaatlijst.php?zoek=2520&actie=melodien… .

Er zijn ook wijsaanduidingen in de Nederlandse Liederenbank opgenomen:  https://www.liederenbank.nl/resultaatlijst.php?limit=30&zoek=2520&actie… .

Weet iemand welk lied het is en uit welke tijd het stamt? In ieder geval van vóór 1641. Dat is vooralsnog de oudst gevonden vermelding van de melodie.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.