Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleoprijspuzzel nr. 37: Lot uit de loterij

Paleopuzzel

Het Noord-Hollands Archief heeft een paleoprijspuzzel uitgezet om haar deelname aan Wat staat daer? te vieren. Onder de juiste antwoorden wordt een mooie prijs verloot! Deze paleoprijspuzzel betreft een rijmpje uit begin zeventiende eeuw. In 1606 werd in Haarlem een loterij gehouden om met de opbrengst het Oudemannenhuis op te richten. Bijzonder is dat bij de inschrijving een zelfbedacht uniek rijmpje van de koper werd toegevoegd. De trekking van de Haarlemse loterij op de Grote Markt duurde 52 dagen en 52 nachten! Er zijn ongeveer 9000 rijmpjes bewaard gebleven. Waaronder dit rijmpje.

Hoe werkt het? Ontcijfer het rijmpje en stuur je oplossing vóór 25 juni naar info@watstaatdaer.nl onder vermelding van ‘paleoprijspuzzel’. Gebruik dus niet het forum zoals bij een gewone paleopuzzel. Onder de deelnemers met een juiste inzending wordt een mooie prijs verloot.

Reacties (3)

erica de groot zei op zo, 06/03/2018 - 10:24

leuk, wens je succes .

beheerder Lise Koning zei op di, 06/26/2018 - 15:25

Insturen kan helaas niet meer. Alle deelnemers krijgen binnenkort bericht!

beheerder Lise Koning zei op vr, 06/29/2018 - 17:29

Iedere deelnemer is al op de hoogte gesteld. Zes van de 33 inzendingen waren foutloos. Uit deze zes inzendingen hebben wij op de ouderwetse manier een winnaar getrokken! Bij deze de juiste transcriptie. Bedankt voor het meespelen!
 

Een oudtwijf, op een setel sat, sij veechden haer gat aen een netel blat
Sij riep over luyt, wat Duyvel hoe steeckt dit kruyt.
p(er) Everard Evertss inde brouwerij Vande ster Tot Amsterdam

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.