Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Paleoprijspuzzel nr. 15: Puinruimen in de Domstad

Paleopuzzel

De eerste paleopuzzel afkomstig van Het Utrechts Archief, een nieuwe deelnemer aan deze website. Om dit heuglijke feit te vieren maak je dit keer kans op twee heuse prijzen die we met onze website hebben gewonnen als Geschiedenis Online Prijs. Eigenlijk jullie prijzen: zonder jullie enthousiaste deelname en support was dit nooit gelukt. Hoofdprijs is de “Atlas De Wit”: een unieke, historische atlas van cartograaf Frederick de Wit met 158 stadsplattegronden, stadsgezichten en prenten uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Deze facsimile op ware grootte bevat prachtige, gekleurde kaarten, in perspectief getekend, die een levendige kijk op de 17de eeuw geven. Onze aanmoedigingsprijs is “Het verleden op je bord”: een culinaire beleving door de eeuwen heen. Uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn 45 historische recepten geselecteerd, bewerkt naar eigentijdse receptuur en voorzien van historische wetenswaardigheden en handige tips.

Hoe werkt het? Stuur je oplossing vóór 9 mei in via info@watstaatdaer.nl. Gebruik dus niet het forum zoals bij een gewone paleopuzzel. Altijd leuk als je mee doet. Ook als je oplossing niet helemaal foutloos is, maak je kans op een prijs. De atlas wordt verloot onder de goede inzenders en het kookboek onder alle inzenders. De twee winnaars ontvangen na 9 mei een apart bericht. De atlas mag opgehaald worden bij de Citadel in Den Bosch; het kookboek wordt opgestuurd. De juiste transcriptie kunnen jullie na 9 mei op het forum lezen.

Deze paleoprijspuzzel gaat over een traumatische gebeurtenis in 1674 die er bij de Utrechters flink heeft ingehakt. Een orkaan laat een spoor van ingestorte torens, afgewaaide daken en ingestorte huizen na, met als dieptepunt het middenschip van de Dom dat in elkaar stort. Werk aan de winkel: er moet worden puingeruimd.

Reacties (11)

F.J.B. Krom zei op vr, 04/21/2017 - 17:50

Is "vachen" een plaatselijk woord voor "gaten"?

Van Rietvelde Johan zei op za, 04/22/2017 - 01:06

...
Ik vrees dat het antwoord slechts volgt NA 9 mei..

Roel ten Klei zei op za, 04/22/2017 - 20:11

Leuk verhaaltje.
alles was toen goed geregeld !

beheerder Joyce Pennings zei op ma, 04/24/2017 - 08:38

Puinruimen is inderdaad iets van alle tijden. De oplossing volgt na 9 mei. Overigens is er net recent onderzoek van het KNMI bekend naar deze storm die in 1674 Utrecht teisterde: het zou geen tornado zijn geweest, maar een zogenaamde boogecho.

beheerder Luud de Brouwer zei op ma, 04/24/2017 - 09:51

Vandaag, maandag 24 april, zijn er al 24 antwoorden ingestuurd!
Een heel mooie tussenstand. Er is altijd ruimte voor nog een inzending. Je ziet hierboven al dat er altijd verschillen in lezen bestaan.
Dus grijp je kans en stuur de oplossing in!

Van Rietvelde Johan zei op ma, 04/24/2017 - 19:45

Aan allen:

Hier een "fotootje" van de ravage...

F.J.B. Krom zei op di, 04/25/2017 - 00:15

"Foto" genomen door A. Rademaker. ;)

beheerder Christian van der Ven zei op ma, 05/01/2017 - 08:43

@Joke Lamfers: Normaal gesproken kun je de oplossing gerust op het forum zetten - het is dan zelfs de bedoeling - maar omdat het dit keer om prijzen gaat, graag de oplossing e-mailen naar info@watstaatdaer.nl (ik heb je bericht nu offline gehaald, zodat niemand kan 'spieken'!)

beheerder Luud de Brouwer zei op ma, 05/01/2017 - 11:10

Nog een week te gaan en er zijn 43 inzendingen ingestuurd. Er is nog steeds een kans om de prachtige atlas te winnen!

beheerder Albert Hogeweij zei op ma, 05/01/2017 - 14:16

In het verre verleden, toen er dus nog geen vooruitgang bestond, waren oorlogen of natuurrampen voor het stadsschoon even desastreus als in onze tijd een met het vooruitgangsvirus besmette wethouder wiens handtekening beslist of een uit de pas met de tijdgeest lopend gebouw nog wat respijt krijgt of de sloopkogel. Met de Atlas van De Wit in je bezit, kun je in ieder geval zeggen: gelukkig hebben we de kaarten nog.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.