Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Overloper Oostwatering Walcheren

Ik ben op zoek naar de herkomst geschiedenis van een oude boerderij. Ik ben in bijgevoegd document waarin de eigenaren, ligging en oppervlakte van percelen staan vermeld, vooral geïnteresseerd in de vertaling van de rechterpagina.

Reacties (8)

René van Weeren zei op di, 05/02/2023 - 13:17

Beste Jan Willem,

Is deze bron online beschikbaar en van welk jaar is deze? Ik ben bezig met een poging, maar om een aantal zaken beter te duiden zou het goed zijn om deze met andere bladzijden uit deze bron te vergelijken.

Jan Willem Davidse zei op di, 05/02/2023 - 13:29

Beste Rene, het betreft de Overloper van de Oostwatering uit Walcheren (1581). De link naar het origineel in het Zeeuws Archief is https://www.zeeuwsarchief.nl/onderzoek-het-zelf/archief/?mivast=239&miz…

De pagina die ik heb toegevoegd is 271. Het betreft de percelen in het blok Bewesten de kerk van Brigdamme (startend op pagina 270 en tot 272). Ik ben met name geïnteresseerd in twee percelen, een met een omvang van 8 gemet 119 roeden met aanduiding zuid en 5 gemet 12 roeden met eveneens aanduiding zuid. De eigenaar en eventueel de pachter (baander).

Alvast heel vriendelijke bedankt!

 

René van Weeren zei op za, 05/06/2023 - 20:55

Beste Jan Willem,

Hierbij een poging. Aangezien ik niet heel erg bekend ben met deze bron, twijfel ik of ik alles goed heb. Met name de gebruikte verkortingstekens zijn lastig thuis te brengen. Zo meldt jij gemet als maat, maar dacht ik op basis van eerdere bladzijden (bijvoorbeeld scan 198 van de online bron) eerder de verkorting m[orgen] te lezen. Maar ik laat me graag overtuigen van iets anders ;).

Ook het op 5 lijkende teken heb ik uiteindelijk als de weergave van 1/2 (een half) geïnterpreteerd, aangezien de schrijver elders wel de romeinse V voor 5 gebruikt. De 1/2 lijkt ook wel te passen bij de betreffende stukken grond.

De verkorting grts kon ik niet matchen met een mij bekende oppervlaktemaat, maar het zou kunnen dat er geen grts, maar qrts staat, in dat geval zou het voor kwarten kunnen staan.

Van de door jou gezochte stukken land heb ik op deze en de voorgaande en volgende bladzijde in de online bron alleen een treffer gevonden op het eertsvermelde stuk gron (zie geel gearceerde). Op de linkerbladzijde van de scan die je al hierbij geplaatst had, staat wel als derde van onder een vermelding die bij het lezen van het teken als een 5 er dicht bij in de buurt zou komen; zoals gezegd houd ik het er echter op dat het teken staat voor 1/2:

Claes Leynssz[en] / z[uid] / b[aant] Jacob Jannsz[en] Sap - 1/2 m[orgen] XIII r[oeden]

De rechterbladzijde in zijn geheel

IIcLXVI
Claes Govarts / z[uid] / b[aan]t Jacob Janssz[en] Snip - II m[orgen] VIII r[oeden]
Ysabeau Honnyne, de P[iete]r Janssz[en] Bonte w[eduw]e / z[uid] / b[aan]t idem - Vc r[oeden]
Claes Andriessz[en] / z[uid] / b[aan]t zelve - III q/grts XXV r[oeden]
Corn[elis] Matthijsz[en], de Jan Patricx w[ees]e / z[uid] / b[aan]t zelve - III m[orgen] XL r[oeden]
Ysabeau Honnyne, de P[iete]r Janssz[en] Bonte w[ees]e / z[uid] / den boomgart, b[aan]t Bastiaen Jaspars w[ees]e - IIII m[orgen] IIc r[oeden]
Vroon - Idem de hofstede / z[uid] / b[aan]t idem - 5 m[orgen]
Vroon - De heere van Breda[n]e / z[uid] / de hoffstede, b[aan]t Jan Michielssz[en] - 1/2 m[orgen] XL r[oeden]
[Vroon] - Idem / z[uid] / daer Jan Michiels huus op staet, b[aan]t idem - 1/2 m[orgen] X r[oeden]
[Vroon] - Corn[elis] Anth[onis]sz[en] w[ees]en / z[uid] / b[aan]t - V m[orgen] CXXIIII r[oeden]
M[eeste]r Pieter vander Baerse, de M[eeste]r Barnert Geertssz[en] van Lochem / boogaert / z[uid] / b[aan]t zelve - VIII m[orgen] CXIX r[oeden]
Adriaen Pier Adr[iaensszen] / b[aan]t zelve - IIII m[orgen] CXII r[oeden]
Appolonius P[iete]r de Loop w[ees]e / b[aan]t idem - IIc r[oeden]
Cornelis Anth[onis]sz[en] de idem b[aan]t Jan Michiels - 1 1/2 m[orgen] 1/2 grts

Jan Willem Davidse zei op zo, 05/07/2023 - 15:23

Hartelijk dank voor de transcriptie. Onze familie is in bezit van gegevens vanaf 1608 en ik zie hier een aantal "bekende" namen terugkomen. In 1608 wordt gesproken over gemet en roeden, wellicht is met tussen 1581 en 1608 overgegaan op een andere oppervlakte maat. Bij het 8ste stuk land geef je aan de heere van Breda, kan dit de heere van Breedam(me) zijn, dit was destijds de gebruikelijk naam voor Brigdamme, de ambachtsheerlijkheid waar deze overloper over gaat?

René van Weeren zei op ma, 05/08/2023 - 09:17

Breeda moet inderdaad Breeda[m/m]e zijn, ik had het verkortingsteken over het hoofd gezien....

Otto Vervaart zei op wo, 05/10/2023 - 17:10

In de reeks Broncommentaren van het Huijgens Instituut/Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is er in deel 4 een bijdrage over deze bronsoort door A. de Kraker, De Vlaamse en Zeeuwse ommelopers in de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw, online als PDF beschikbaar, https://resources.huygens.knaw.nl/pdf/Broncommentaren/voorlopig/Broncom… . Op de site van het Zeeuws Archief is er een algemene uitleg, https://www.zeeuwsarchief.nl/zoekgids/overlopers-en-vergaarboeken/ .

Arcimboldo zei op zo, 05/14/2023 - 17:29

Kleine correcties: Snip in regel 1 wordt Sap, in regel 2 staat weesen voluit (waar weduwe is getranscribeerd) en de qrts zijn q[ua]rten

De scribent is niet duidelijk in zijn u’s, althans hij schrijft er niet altijd een accent op. Dat heeft in de transcriptie geleid tot Honnyne terwijl dat mogelijk Houvyne moet zijn

Ik denk overigens dat de scribent steeds de afkorting We voor weduwe gebruikt en niet voor weese.

De 1/2-tekens zijn juist geïnterpreteerd. Die komen - exact zo geschreven - vaker voor in Zeeuwse geschriften

Jan Willem zei op zo, 05/21/2023 - 18:34

Beste Otto en Arcimboldo, vriendelijk bedankt voor jullie aanvullingen op mijn vraag.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.