Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Overleden...maar waaraan?

Beste lezer,

 

Op bijgevoegde lijst (rechterbladzijde) staat ergens halverwege het overlijden van Theodorus van Geffen. Het betreft een scan uit het Groot Ziekengasthuis-boek van 's-Hertogenbosch. Men heeft een soort overzicht gemaakt en onder het kopje "ziektes" staat een woord wat ik helaas niet kan lezen. Het lijkt mij hetgeen te zijn waaraan hij is overleden, maar het kan evengoed een andere opmerking of aantekening zijn, wat om een onbekende reden onder het kopje "ziektes" staat. Kan iemand me vertellen wat er staat?

 

Alvast bedankt!

Reacties (6)

JWK zei op di, 10/20/2020 - 16:01

"Kwa(a)tsappig" lees ik er in, maar dat betekent zoiets als "boosaardig, prikkelbaar". Of dat nou de doodsoorzaak is?

René van Weeren zei op di, 10/20/2020 - 16:11

Kwatsappig = kwaadsappig

De term komt voort uit de achterhaalde theorie dat specifieke lichaamssappen in het lichaam konden overheersen en daarmee de gezondheid en aard konden bepalen (bijv. melancholisch betekent letterlijk 'zwartgallig'). In de periode waaruit deze bron stamt werd het inderdaad gebruikt in de term 'boosaardig' of prikkelbaar, maar andere medische bronnen uit die tijd gebruiken het ook voor een algehele verslechterde indruk, waarvoor we nu de term 'cachectisch', sterk vermoeid en vermagerd zouden gebruiken.

Carola zei op wo, 10/21/2020 - 17:32

JWK en René, beiden bedankt voor uw reactie! Mag ik dan concluderen dat hij eigenlijk dood is gegaan door ondervoeding? 

René van Weeren zei op wo, 10/21/2020 - 23:48

Dag Carola,

Graag gedaan. De conclusie dat ondervoeding de doodsoorzaak is, kan ik echter niet onderschrijven. Er zijn diverse ziekten die toen wel of nog niet bekend waren, maar wel leidden tot de lichamelijke conditie van 'kwaadsappigheid'; de term lijkt wel te duiden op een aandoening die leidde tot sterke vermagering en uitputting.

Paul zei op do, 10/22/2020 - 21:14

Volgens WNT

Kwaadsappigheid (”Kwaadzappigheid; Kwijnziekte; Slijm-zugt; in 't latijn Cachexia; is eene kwijnende ziekte, waar in de zappen en het bloed bedorven zijn, en een groene of geele slijmige stoffe de overhand in het lighaam genoomen heeft”,

Carola zei op vr, 10/23/2020 - 19:31

René en Paul, 

(nogmaals) bedankt voor de reacties! Heb weer het nodige bijgeleerd! 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.