Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

overleden aan ?

geachte forum bezoekers,

Ik heb naar gegevens over de doodsoorzaak van mijn voorouders gezocht. Bij èèn er van  vond ik bijgevoegde woorden, plotseling dat kan ik nog wel lezen, maar dat tweede woord daar kom ik niet uit. Is er iemand die mij hierbij kan helpen ?

 

bij voorbaat hartelijk bedankt.

Reacties (10)

Corien Glaudemans zei op do, 02/21/2019 - 18:42

Plotselinge rotator

Arcimboldo zei op do, 02/21/2019 - 20:11

Beste Martin,

Zou je een groter deel van de tekst kunnen oploaden? Dan kunnen we tekst wellicht beter ontcijferen

Martin zei op do, 02/21/2019 - 20:25

Het betreft hier een boek met statistische gegevens betreffende overlijdens in Amsterdam. Het is het overlijden van mijn over-over grootvader Hubertus Onclin. Hij is gestorven 5 december 1870 en woonde Korte Elleboogsteeg 436 in Amsterdam, hij was 53 jaar oud bij zijn overlijden. In het tv programma verborgen verleden werd dit archief besproken en daarom heb ik gekeken of Hubertus Onclin er ook te vinden is om de oorzaak van zijn overlijden te achtehalen. Ik heb hem teruggevonden alleen kan ik dat laatste woord niet lezen iets van Rolator ?? misschien is er iemand die weet wat dat betekend in deze context.

bij voorbaat hartelijk bedankt

Arcimboldo zei op do, 02/21/2019 - 21:28

Beste Martin,

Misschien is het heel gewaagd en betekent het helemaal niets, althans niet voor Hubertus. Er zit een te grote spatie tussen "plotseling" en de "rotator" die later pas lijkt te zijn toegevoegd en gezien de twee vertikale strepen voor en na het woord denk ik dat die rotator bij de volgende regel hoort.

Dan wordt mijn interpratatie dat de volgende persoon is overleden aan een teruggekeerde apoplexie.

Martin zei op do, 02/21/2019 - 21:54

Nu ik er nog een keer naar kijk lijkt me dat inderdaad

heel goed mogelijk en zeer waarschijnlijk zelfs.

 

Hartelijk bedankt voor het mee denken.

Otto Vervaart zei op vr, 02/22/2019 - 09:46

Beste Martin, starend op het word dat eindigt op otator schoot me te binnen dat er een online paleografietool is voor het aanvullen van ontbrekende letters in Latijnse woorden. Marjorie Burghart heeft de Enigma tool ontwikkeld, http://enigma.huma-num.fr/ , met een interface in elf talen. *otator levert in Enigma dertien treffers op. Rotator is een van de resultaten, net als bijvoorbeeld locator, motator en notator.. De eerste letter lijkt volgens mij het meeste op een p, het wordt dan potator, drinker of dronkelap...

Pauwel zei op vr, 02/22/2019 - 10:17

i.d.d.
Coëelho, Zakwoordenboek der Geneeskunde geeft s.v. potator "drinker, dronkaard".

Pauwel zei op vr, 02/22/2019 - 10:28

Bedankt, Otto, voor de verwijzing naar de Enigma-tool.

Met de GTB http://gtb.inl.nl/search/ kom je overigens ook een heel eind. Tik ?otator in bij Woord in citaat of Woord in artikel. (Ook handig bij het oplossen van cryptogrammen, als laatste redmiddel uiteraard. ;-))

Pauwel zei op vr, 02/22/2019 - 10:30

Het Zakwoordenboek is van Coëlho uiteraard. (typo)

Martin zei op vr, 02/22/2019 - 12:30

Potator, zware drinker dat past helemaal bij het beeld dat ik van hubertus heb, hij heeft zich erg vaak in de problemen gewerkt in zijn leven.  Ik ben terug gegaan naar de archiefboeken om te zien of deze P van potator in dit boek vaker voorkomt (op de zelfde wijze geschreven) waar absoluut zeker is dat er een P bedoeld wordt.  En dat heb ik gevonden. Ik weet nu dus zeker dat er potator staat. Vrij vertaald is de doodsoorzaak van Hubertus dus: Plotseling (hij was een zware drinker).

 

Iedereen hartelijk bedankt bij deze puzzel. Ik zal de links naar de online woordenboek tools zeker bewaren en mocht ik in de toekomst nog eens met een woord zitten waar ik niet uit kom, dan zal ik dit forum zeker weer opzoeken. Nogmaals hartelijk bedankt en een fijn weekend gewenst.

 

Martin

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.