Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Oproep aan vrijwilligers, groot project!

 

Dag allemaal!

 

Mijn naam is Jaïr van Dijk, een enthousiaste 22-jarige (research)master geschiedenis student aan de UvA.  In samenwerking met het West-Fries archief in Hoorn ben ik al geruime tijd bezig met transcriberen van een bijzondere laat achttiende -eeuwse kroniek. De kroniek van Klaas van Voorst.

Zelden had ik een bron gezien welke zo in de vergetelheid was geraakt, maar tegelijkertijd van zulke onschatbaar waarde voor de (regionale) geschiedenis is.  In maar liefst vijf delen beschrijft van Voorst van dag tot dag wat er gaande is, in en rondom de West-Friese stad Hoorn. (Noord-Holland). Hij is veel persoonlijker dan zijn voorganger Velius, hij heeft een duidelijke eigen mening, wat het daarmee nog leuker en persoonlijker maakt. Hij kijkt vanuit gematigd patriottisch oogpunt naar de gebeurtenissen eind achttiende eeuw. Van Voorst overleed in juni 1826. Het jaar waarin de kroniek dan ook stopt.

 

De ‘cronijck’ van Klaas van Voorst, (nimmer in druk verschenen) behoort voor velen tot de boeiendste documenten van het archief, vijf forse banden, volgeschreven met de boeiendste details, stadsgeschiedenis, maar ook het dagelijks leven van burgers, en met ingeplakte eigentijdse prenten verlucht.  Een rijke informatiebron over twee eeuwen stadshistorie. Want Van Voorst begon waar de Chronyk van Theodorus Velius ophield: in het jaar 1630.

Al een aantal maanden zijn Dr. Marie-Anne Merkey en ik bezig met het transcriberen van de uitgebreide kroniek. Dit doen wij via het programma Transkribus. Samen zitten we nu ongeveer op de helft en moeten we nog zo’n 2,5 boek transcriberen. (Een boek bevat rond de 300 pagina’s).

Er wordt gestreefd naar een publicatie (herdruk) van de kroniek in modern Nederlands.

Hierbij zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, van alle leeftijden, die bereid zijn ons via Transkribus (online) te helpen met de andere helft van deze bijzondere kroniek. We merken namelijk dat het slechts met zijn tweeën toch behoorlijk tijdrovend is. Het handschrift is goed leesbaar (zie bijlagen). En met meer mensen zijn we veel sneller klaar.

Bij een eventuele publicatie worden alle namen van vrijwilligers vanzelfsprekend eervol genoemd.

 

Men kan mij bij interesse bereiken op

jairvandijk@gmail.com

Heel erg bedankt,

Jair van Dijk

Reacties (1)

jairvandijk zei op di, 09/19/2023 - 09:18

bijlagen

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.