Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Oorlogs dagboek

Dit is een blz uit het oorlogs dagboek van mijn overgrootmoeder. Wie weet wat hier staat? De zin begint als volgt; Hij handelde in wapens, moest die verbergen achter het .... Alle help is welkom!

Reacties (3)

Herman Geurts zei op za, 02/18/2017 - 22:19

lits-jumeaux

wikipedia:

Een lits-jumeaux is een stel van twee gelijke eenpersoonsbedden. Men kan deze tegen elkaar aanzetten. In het midden zorgen de zijkanten die niet precies tegen elkaar aansluiten voor enig ongemak, zodat men niet echt bij elkaar kan liggen.

Lits-jumeaux vindt men tegenwoordig niet meer in winkels. Wel zijn er samengestelde deelbare, scharnierende bedden maar dan zonder de zijplanken in het midden. Meerdere fabrikanten voorzien de bedden daarvoor van sterke draagconstructies.

Lits-jumeauxbedden waren breder dan de vroeger gangbare tweepersoonsbedden. Deze waren 120, 130 of 140 cm breed, terwijl een lits-jumeaux was samengesteld uit twee eenpersoonsbedden van 80 of 90 cm breed. De lengte bedroeg vaak 190 cm in plaats van de heden gangbare 200 of 210 cm. Tegenwoordig worden dekbedovertrekken met maten van 240/260x200/220 cm. aangeduid als lits-jumeaux

S. Van der Veen zei op zo, 02/19/2017 - 00:15

Hartelijk bedankt!!!

beheerder Christian van der Ven zei op zo, 02/19/2017 - 09:18

Wat bijzonder trouwens, dat dit dagboek nog bewaard is. De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor persoonlijke documenten als dagboeken, brieven enz. uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, omdat ze als het ware de 'officiële' documenten in de archieven aanvullen met de persoonlijke getuigenissen van mensen, bovendien ook vaak informatie geven over onderwerpen die juist níet in de archieven terecht kwamen. Allemaal om een zo volledig mogelijk beeld van deze tijd te geven. Kortom, goed bewaren. Maar dat deed je vermoedelijk al. En mocht je daarbij advies willen hebben, of dit dagboek ooit veilig bij een archiefdienst in bewaring willen geven, dan neem gerust contact op.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.