Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Ontcijferen 17e eeuws handschrift doopregister..

Hallo Iedereen,

zoals jullie wellicht kunnen zien ben ik nieuw op het forum. Ik ben al enige tijd bezig met genealogie. Ik ben mijn eigen stamboom ingedoken alleen ben op een knelpunt gekomen. Ik ben genoodzaakt om jullie hulp te vragen want ik kom er op dit moment echt niet meer uit. Het probleem is als volgt: Mijn vroegste directe voorouder en naamdrager die ik tot nu toe heb kunnen vinden is Petrus Huijnen (~1659-1722). Ik heb hem gevonden middels de doopberichten van zijn nakomelingen en het bericht van overlijden (zie link hieronder).

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-35320-7433-4?cc=2037001&w…

Er is te lezen dat Petrus 63 jaar is geworden en op 7 oktober 1722 is overleden. Dat zou betekenen dat zijn geboortedatum ongeveer rond 1659 ligt.

Mijn familie kennende (gezien vanuit de stamboom) zijn ze nooit ver van hun geboorteplaats afgeweken. Het is dus te verwachten dat hij terug te vinden is in het doopregister van de RK kerk te Breust (het register 1633-1661) (link: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-35320-8359-20?cc=2037001&…;)

Tot mijn grote spijt kan ik hetgeen geschreven is in dit doopregister niet ontcijferen. Het is niet zo dat ik geen latijn kan, maar het handschrift van degene die het heeft opgeschreven kan ik niet lezen. Ik hoop dus dat iemand op het forum hier wel toe in staat is en mij kan helpen Petrus Huijnen te vinden in deze wirwar van inkt.

Reacties (1)

Maurice zei op za, 03/07/2020 - 09:41

Hallo Mitchell,

 

Als je de overlijdensakte van Petrus Huijnen leest, kun je zien dat hij ongeveer ("circiter") 63 jaar is geworden. Dan moet je dus al met een ruime marge rekening houden.

 

Ik heb het boek van Antoon Paquaij "Geboren, gehuwd, overleden in ... Breust-Eijsden-Gronsveld-Heugem/Mesch-Oost-Rijckholt-St. Geertruid" er eens bij gepakt. Daarin wordt vermeldt dat Petrus Huijnen in 1662 in Caestert zou zijn geboren. Een geboortedatum staat er niet bij.

De heer Paquaij zal deze info bij het RHCL hebben gevonden, maar de reeks die je zelf hier linkt zal 'm net niet bevatten (gaat tot 1661). En de rest van de series mbt Breust mist 1662 (begint pas weer bij 1670). Kan goed zijn dat hij toch in Eijsden is gedoopt en dat daar de aantekening 'Caestert/Castert" is vermeldt. Reden voor mijn veronderstelling is het volgende ...

 

Het boek laat zien dat hij op 28-02-1702 in Breust met Anna Meertens is getrouwd. Dit huwelijk is in de registers van de reformeerde kerk ingeschreven op 05-03-1702.

Zijn ouders zijn Petrus/Pieter Huijnen (ook geboren te Castert) en Barbara/Berber Tijsmans. Ook hun huwelijk is geregistreerd bij de gereformeerde kerk, dus ik zou vooral eens in de akten van Eijsden gaan zoeken, omdat de St. Christinakerk lange tijd gedeeltelijk protestants was (simultaneum).

 

Ik kan je sowieso het boek van A.P.L. Paquaij aanraden, omdat het veel zoekwerk zal schelen. Niet dat er geen fouten in staan, maar als uitgangspunt is het zeer zeker de moeite waard. Verkrijgbaar bij het Familiemuseum.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.