Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Ondertrouwakte Martijn de Noue uit Paris?

Staat er in deze akte nou inderdaad Parijs als herkomst van deze jongeman? Verder lees ik dat de vrouw uit Doornick/Tournai komt en dat de man Boratwerker is.

Veel dank!

Reacties (4)

René van Weeren zei op za, 01/14/2023 - 00:11

Wel uit Frankrijk, maar niet uit Parijs:

Compareerden Martijn de Noue, van Tours, boeratwercker,
oud 25 jare, ouders doot, geas[sisteer]t met Charles de
Quirnel, woont ind Passeerderstraet en[de] Jacqueline
de Bouquoy, van Doornick, oud 22 jare, geas[sisteer]t met
haer moeder Janne le Selle, woont ind Laurier-
straet

Erik zei op za, 01/14/2023 - 14:22

Aaah Tours....dus zuidelijker. De akte komt uit 1670... zou hij gezien zijn plaats van herkomst een Hugenoot zijn? Zijn vrouw lijkt me in elk geval Waals gezien Tournai als plaats van herkomst. Ze waren in elk geval lid van de Oude Waalse Kerk in A'dam staat in het archief. 

René van Weeren zei op za, 01/14/2023 - 14:59

Hij moet in ieder geval Waals-Gereformeerd zijn geweest. De inschrijving komt uit de inschrijvingsregisters voor de kerk en er is geen vermelding dat de afkondiging ook in de puiregisters (voor niet-hervormde en religieus gemengde huwelijken) vermeld is. Dat impliceert dat beide aanstaanden Gereformeerd waren. Daarnaast stond Tours in die tijd bekend als een stad waarin protestanten sterk vertegenwoordigd waren. Het is dus zeer waarschijnlijk dat hij Hugenoot was. Dit wil niet direct zeggen dat zij vanwege zijn geloofsovertuiging naar Amsterdam zijn vertrokken: die stroom kwam sterk op gang na de intrekking van het Edict van Nantes in 1685, dat leidde tot strenge vervolgingen van protestanten in Frankrijk. Tours was echter ook een groot handelscentrum in de zijde-industrie en Amsterdam kende natuurlijk in de zeventiende eeuw haar economische bloeitijd, waarbij veel werkgelegenheid geboden werd voor ambachtslieden. Ook werkgelegenheid kan dus een rol gespeeld hebben bij zijn migratie.

Erik zei op za, 01/14/2023 - 15:44

Dank voor al deze zeer nuttige achtegrondinformatie,René!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.