Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Notities bij inschrijving Begraafboek Asten.

Volgens bijgevoegde foto van DTB_Asten_10225_60.3 Doop-, trouw- en begraafboek Asten (pag. 66) is op 19 september 1702 overleden Wilbert Jansen. Kan iemand ontcijferen wat er na de naam en tegen de rechterkantlijn is geschreven?

Reacties (3)

Helena zei op di, 05/01/2018 - 01:30

poging..

 

s.   = solvit = hij, zij, hebben betaald.

beeck = toponiem / het buurtschap [ Beek] waar hij overleden zal zijn.

Niet duidelijk voor mij wat er dan volgt en wat hiermee bedoeld kan zijn. Misschien verwijzend naar hoeve of ander buurtschap omdat er overal wel buurtschappen achter staan..[ dijs: ?  dijsseldonck?  diesdonck?]

 

Mogelijk ken je deze sites al wel:

http://www.heemkundekringdevonder.nl/bs/home.php

http://www.heemkundekringdevonder.nl/bs/bewoningsgeschiedenis/index.php

http://www.saspeelland.nl/theomeulendijks/onderzoek-asten/

Rene zei op di, 05/01/2018 - 17:04

Bedankt Helena!

beeck klinkt logisch.

Zou dijs: voor dysenterie kunnen staan? Gezien het veel groter aantal inschrijvingen in aug./sept./okt./nov. t.o.v. de maanden ervoor en erna. Daarnaast wordt bij vrijwel alle inschrijvingen in de genoemde periode dijs: of dijsent: vermeld.

Helena zei op wo, 05/02/2018 - 03:48

Inderdaad, dat is eerder aannemelijk Rene.  Vreemd dat er bij de andere overijdens dat jaar geen doodsoorzaak genoteerd werd; alleen voor de maanden aug t/m nov.  Mogelijk dysenterie epidemie in het dorp?  In het boek 'Koorts en Honger, geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen' schrijft de auteur Hans van den Broek over dysenterie ('rode loop')  dat de meeste doden door dysenterie juist vielen de maanden aug-nov. van een jaar.  Hij schrijft wel over dysenterie gevallen in o.a. Asten en Someren,  maar niet specifiek over het jaar 1702.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.