Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Nog meer hulp gevraagd

Beste allemaal, zou iemand mij kunnen helpen deze akte uit 1623 (Amsterdam) te vertalen? Huwelijk Hartmannis Hartmanni. Bij voorbaat dank! Groet, Marc

Reacties (3)

René van Weeren zei op za, 05/06/2023 - 17:57

Hartman Hartmansen
Compareerden als vooren Hartman Hartmansen, van Leyden,
chirurgijn, wed[uwnae]r van Catharina Godon, geas[sisteer]t met sijn
vaeder Franciscus Stockvis, woon[ende] in de Nes en[de]
Aecht Volckers, van Sneeck, out 22 jaeren, geen ouders
hebben[de], ^12*^, woon[ende] in de Spinhuysteech
[getekend: Hartmannus Hartmanni, Aechyen Volckers]

* vermelding van het aantal jaren dat de betreffende persoon al in Amsterdam woonde. Was dat relatief kort (meestal 3 jaar of korter), dan kon opgedragen worden om ook in de voorgaande woonplaats het huwelijksvoornemen te laten afkondigen, om te voorkomen dat bruidsparen uit angst voor bezwaren vluchten naar een andere plaats om te trouwen; er moest dan ook bewijs overlegd worden dat afkondigingen elders zonder bezwaar waren verlopen. In dit geval was dat niet nodig, gezien de lange verblijfsduur van de aanstaande bruid in Amsterdam. Voor de bruidegom gold dit ook niet, maar dan vanwege zijn weduwnaarschap.

marc zei op za, 05/06/2023 - 20:50

Ook hiervoor veel dank René! Ik begrijp nu dat de vader Franciscus Stockvis niet de biologische vader was maar de tweede man van zijn moeder. Blijkbaar werd die dus ook vader genoemd. 

Dank en groet,

Marc

René van Weeren zei op za, 05/06/2023 - 20:58

Ja, dat naamsverschil viel me ook al op; doorgaans werd er wel vermeld dat het de behuwdvader (een term die zowel voor stief- als schoonvader werd gebruikt) of stiefvader betrof. Vermoedelijk hebben ze hierover niet doorgevraagd, aangezien hij als weduwnaar al wettelijk meerderjarig was en dus vrijgesteld was van de noodzaak om ouderlijke toestemming te hebben voor het huwelijk.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.