Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Noe ipso?

Ik kom in doopinschrijvingen meermalen een term tegen die ik lees als "noe ipso": zie de afbeelding.

Klopt dat, en wat betekent het?

Reacties (7)

Geert Ouweneel zei op ma, 10/05/2020 - 19:18

'noe' is de afkoritng van 'nomine'. Er staat dus:  nomine ipso, dat betekent uit naam van zichzelf, voor zichzelf.

M.G.M. van der Wiel zei op ma, 10/05/2020 - 19:46

Dank voor uw snelle antwoord. 

Er viel me overigens nog meer op: in vijf jaar tijd wordt liefst negen keer vermeld "... noe ipso Anna van de Wiel", en dat is niet alleen bij dopen van familieleden. Ook zie ik het alleen tegen bij doopinschrijvingen van Aalst (N.Br.) en -tot nu toe- niet in andere plaatsen. Wat kan dat betekenen? 

Otto Vervaart zei op ma, 10/05/2020 - 21:26

Waarschijnlijk was zij zeer geliefd als peetmoeder?!

René van Weeren zei op di, 10/06/2020 - 01:40

Ik heb eerlijk gezegd de indruk dat zij namens één of wellicht zelfs uit naam van beide peetouders optrad, zeker gezien de afkortingsstreep die vaak boven ipso staat en op het meervoud zou kunnen duiden. Het zou dus kunnen staan voor no[mine] ipso[rum] = uit hunner naam.

Otto Vervaart zei op di, 10/06/2020 - 17:43

René, dit lijkt me volkomen juist geredeneerd, het verklaart ook volgens mij waarom er ook boven ipso een afkortingsstreep staat.

M.G.M. van der Wiel zei op vr, 10/09/2020 - 17:25

Ik vind het toch opvallend dat zij in vijf jaar tijd maar liefst negen keer vermeld wordt. Ook zie ik maar een enkele keer verband met een (mogelijke) verwant. Verder is het zo dat dergelijke vermeldingen in dat doopboek over een periode van tien jaar voorkomen: niet daarvòòr of daarna.

René van Weeren zei op vr, 10/09/2020 - 17:42

Beste M.G.M. van der Wiel,

Inderdaad is de beperking in die periode opvallend. De gewoonte om een vervanger aan te wijzen als de oorspronkelijke doopouder(s) niet in staat waren om de doop zelf bij te wonen komt vaker voor; ik ken zelf voorbeelden uit West-Brabant hiervan. Mogelijk was het in de betreffende periode moeilijker om Aalst te bereiken; hiervoor ken ik de lokale geschiedenis onvoldoende. Wel was er in het midden van de achttiende eeuw een sterke neiging vanuit de Republiek om de Rooms-Katholieken in Brabant tot het Protestantisme te laten overgaan, mogelijk speelde dat hierbij nog een rol.

Gezien het feit dat zij meermalen vermeld is als vervanger voor de doopouders zou er op kunnen wijzen dat zij een centrale rol binnen de dorpsgemeenschap vervulde; je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een dienstbode of huishoudster van de pastoor of bijvoorbeeld een vroedvrouw.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.