Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Niets dan wartaal - nog meer leeshulp gezocht

Dit is echt een fijn forum! Daarom nogmaals een verzoek om hulp. Ik heb hier een stukje uit een patiëntendossier, een echt doktershandschrift dus (datering circa 1886). Wat ik niet kan lezen heb ik hieronder met puntjes aangegeven. Ik ben ook benieuwd of iemand de doorgehaalde woorden kan ontcijferen. Dank alvast!

Hij verkeert gedurende de ...?... dezes in een toestand van ..?... maniacale opgewektheid - is zeer hinderlijk voor anderen praat voortdurend, steeds in zichzelf praten, niets dan wartaal, is slordig op zijne kleederen. Hij is rustig [...]

Reacties (12)

Herman Geurts zei op do, 12/08/2016 - 15:18

Hij verkeert gedurende de laatste dezes in een toestand van ..?... maniacale opgewektheid - ( doorgehaald: intreeden eene vlaag van opgewondenheid , is zeer) is zeer hinderlijk voor anderen praat voortdurend, steeds in zichzelf praten, niets dan wartaal, is slordig op zijne kleederen. Hij is rustig [...]

Herman Geurts zei op do, 12/08/2016 - 16:30

correctie: zie nu dat intreeden een pootje teveel heeft, dus mogelijk toch een ander woord?Of een slordige schrijver?

Dirk Claessens zei op do, 12/08/2016 - 21:02

@ Herman, gezien de afschuwelijke hanepoten: laatste dezes zou ook laatste dagen kunnen zijn; qua zinsbouw lijkt dat me ook logischer. Ik lees hebmaniacale (of hele maniacale??) , duidelijk aan mekaar geschreven, maar de heb/hele is in een lichtere kleur geschreven. Of in potlood?? Geen idee wat het betekent. Medische paleografie is duidelijk een apart vakgebied :0)

Marita van Brussel zei op vr, 12/09/2016 - 10:29

@Herman en @Dirk, bedankt voor het meedenken! Ik lees ook "hebmaniacaal". Maar bestaat dat? Hebefrenie bestaat wel. Gevonden op etymologiebank.nl:
hebefrenie: (Gr. hebe = jeugd, frene = geest) oudere benaming van een van de vormen waaronder schizofrenie kan verlopen. De ziekte treedt op bij jonge mensen en wordt gekenmerkt door gevoelsvervlakking, denkstoornissen en grimassen (het ‘hebefrene lachje’); wanen en hallucinaties komen weinig voor. Volgens de Merriam Webster encyclopedie zou de term verwijzen naar het kinderachtige gedrag dat bij de aandoening hoort. Zou "hebmaniacaal" dan kinderlijk maniakaal gedrag moeten aanduiden? Of is het toch hele maniacale? Dat "heb/hele" in een lichtere kleur geschreven is ligt denk ik aan de inkt van de arts... Als ik nog eens goed naar de tekst kijk zou het deel voor maniacale ook met ze kunnen beginnen (vergelijk zeer in de volgende zin).

Herman Geurts zei op vr, 12/09/2016 - 13:26

@ marita Hebmaniacaal bestaat niet zover ik weet. Ik denk dat de schrijver zich heeft willen corrigeren, vandaar het lichte schrift. Hebefrenie/schizcfrenie wordt gekenmerkt door affectieve vervlakking, en ook wanen en/of hallucinaties., hoewel die niet altijd aanwezig hoeven te zijn. Bij een manie is er sprake van een ontremming, een ziekelijke opgewektheid, Dus 2 verschillende ziektebeelden, en ik denk dat de schrijver dit al schrijvende ook bedacht heeft en hebefrenie heeft gecorrigeerd naar maniacale ( afgeleid van manie) omdat de toestand van opgewektheid op de voorgrond stond.

Marita van Brussel zei op vr, 12/09/2016 - 13:57

@Herman, dat zou heel goed kunnen!

Bart Jans zei op zo, 12/11/2016 - 01:58

Hij verkeert gedurende de laatste dagen in een toestand van submaniacale opgewektheid

mvg, Bart

Tineke zei op zo, 12/11/2016 - 12:56

Doorgestreept: "Hij heeft weder eene vlaag"

mvg, Tineke

Marita van Brussel zei op zo, 12/11/2016 - 16:07

@Bart, dat zou inhoudelijk heel passend zijn, maar ik denk zelf dat de letters te veel afwijken om "sub" te kunnen zijn. Wat een interessant knipsel! Brrr... inenten met malariabloed!
@Tineke, bedankt!

Tineke zei op zo, 12/11/2016 - 16:31

@Marita, het lijkt mij, dat Bart wel gelijk heeft. In de tweede regel staat "seer" en niet "zeer". zoals hier boven staat. De "s" schrijft hij in dit woord ook als een verticale streep net als in het woord submaniacaal. Na deze "streep s" volgt dan een "u" en dan de "b".

Marita van Brussel zei op zo, 12/11/2016 - 16:40

@Tineke, nog eens getuurd... Zo bezien zou dat inderdaad kunnen.

Och wat een handschrift, daar zou een grafoloog op losgelaten moeten worden.

Herman Geurts zei op zo, 12/11/2016 - 20:54

# Tineke en Marita . Na op de S gewezen te zijn lees ik ook submaniacaal

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.