Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Muntsoorten ontcijferen

mijn poging:

 

Gents veti

Corona franca

Petr aur. (petrusgulden)

Franto?

Flobil? angius?

Flobil burgele?

Flor. ren (rijnsgulden)?

Flor. Holl.

Flor. Gelr. (gelderse gulden)

Mutone ?

 

Samengevat rechts staat er computands geloof ik.  Gegevens / berekening?

 

Bedankt!

Reacties (4)

Otto Vervaart zei op do, 01/25/2018 - 17:33

Beste Tim, in een reactie op een van je eerdere vragen noemde ik al terloop de term rekenmunt. Men ontving en betaalde eeuwenlang met allerlei soorten munten, die in rekeningen herleid worden met gebruik van een rekenmunt, meestal maar niet altijd een bestaande munt. Hier staat een lijst met munten die worden gebruikt in de rekeningen die jij onderzoekt, met voor elk na de muntnaam een zinnetje dat de waarde in de gebruikte rekenmunt aangeeft, bijvoorbeeld bij de eerste munt: Scuti veteres, oude schilden, "pro vii solidis", en dan helemaal rechts computandum, "moet gerekend worden".

In Lezen in Brabantse bronnen. Begrippenapparaat bij Brabants oud-schrift, Annemiek van der Veen en Rien Wols (red.) (2e dr., 's-Hertogenbosch 1989) is een hoofdstuk gewijd aan geld, compleet met drie oefeningen met teksten uit de zestiende en de zeventiende eeuw. Voor oude munten is en blijft er verder de klassieker van H.E. van Gelder, De Nederlandse munten (8e dr., Utrecht 2002). Zelf ontdekken is het leukste, maar de flobil is in ieder geval een nobel, en er staat franca. Het gaat je beslist lukken om vast te stellen om welke steden en landen het verder gaat!

Otto Vervaart zei op di, 01/30/2018 - 15:09

Toch maar nog eens gekeken, Tim: de Nobiles angli zijn Engelse nobels, de Nobiles burg. [burgundenses] zijn Bourgondische nobels. Dan florenos renenses, Rijnsgulden, en daaronder florenos hollandenses, of Hollandiae, van Holland, Hollandse guldens, gevolgd door florenus gelrenses, Gelderse guldens. Zou Petr. aur. staan voor gouden pietermannen?

Er is een online Encylopedia van munten en papiergeld, http://www.muntenenpapiergeld.nl/, een project van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten, waarschijnlijk worden alle hier genoemde munten daarin behandeld. Als ik het eerder had gekend, had ik deze site genoemd!

Tim van de Staak zei op di, 01/30/2018 - 15:30

Dag Otto,

Dank voor je moeite ! heel fijn, en ik moet zeggen ik was inmiddels een aardig eind gekomen zelf. Ook heb ik de website gevonden die je noemt.  De laaste zijn geloof ik Petrusgulden, die wel genoemd worden in de archieven daar, maar waar verder niet veel over te vinden is in andere bronnen..

 

 

Van Rietvelde Johan zei op di, 01/30/2018 - 16:23

Petrusgulden...

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.