Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Lourens Stophels of Stopel Lourens

In Nedergerecht Hennaarderadeel 1595-1602, inventarisnr. 43 folio 5, scan pagina 4 vond ik bijgaande tekst. Ik meen de naam Stoffel of Stophel te herkennen en de woonplaats Itens.

Lourens Stophels en Gats Andeles zijn mijn voorouders uit begin 1600. Van Gats Andeles heb ik al redelijk wat kunnen traceren, maar van Lourens Stophels nog niets. In de hoop dat de bijlage iets verteld over Lourens, vraag ik om hulp bij de transcriptie.

 

Groet

Jos

Reacties (9)

Herman Geurts zei op wo, 09/26/2018 - 14:57

Jos: Ik kan geen van beide woorden vinden. Kun je laten zien wat je al hebt getranscribeert en waar je die woorden hebt herkend ?

Jos Tichelaar zei op wo, 09/26/2018 - 17:42

Dag Herman Geurts,

Het zullen mijn intense pogingen zijn om iets te weten te komen over de voorouders van Lourens Stophels uit Itens, die in de eerste zin, het laatste woord, Stoffel of Stophel willen lezen en in de tweede zin, het tweede woord "Itens" meen te herkennen. Mijn kennis van paleografie is echter zeer beperkt. De wens is de vader van de gedachte. Toch hartelijk bedankt.

 

Groet

Jos

Herman Geurts zei op wo, 09/26/2018 - 18:11

Jos , ik denk dat in de eerste zinnen staat:

1( met potlood: ten derde daghe) d'keerse ontstocken/ontstoeken  zijnde is gecompareert Petrus Stell:

2 metten naeme Joes ( =Johannes) des? ( tussen de regels  meen ik te lezen: sijn gerichtlijch wijff) burger in Bols** t  (Bolswart?) presenterende voor ii

 

 

Jos Tichelaar zei op wo, 09/26/2018 - 18:20

Herman, niets met Lourens Stoffels en Itens dus. Niet geschoten is altijd mis...

Jos

Herman Geurts zei op wo, 09/26/2018 - 20:23

Jos, 16e eeuws schrift is vaak lastig. Maar wil je verder komen met je zoekwerk dan is in het wilde weg schieten volgens mij niet de meest aangewezen weg. Probeer bv eens de paleo- puzzels op te lossen. Of als dit  (nog) te lastig is: wacht tot de oplossing komt, en probeer dan met de oplossing in de hand, de originele tekst te lezen. Al doende leert men !

 

Archimboldo zei op wo, 09/26/2018 - 21:17

Jos, je schrijft dat Lourens Stophels een van je voorouders is maar dat je helemaal niets over hem kunt vinden. Heb je van de door jou gevonden vermelding van deze Lourens nog een plaatje? Misschien moeten we daar eens naar kijken...

Jos Tichelaar zei op wo, 09/26/2018 - 22:00

Dag Archimboldo...

Wat geweldig !

Proclamatie Februari 1644 Schalsum:

De houwelijcken proclamatiën van Lourens
Stophels van Ittens en Gats Andeles onder de
clockslach van Franeker sijn in den februario
1644 sonder verhindringhe wettelijcken geproclameert
alhier, doch so veel ons aengaet niet kennelijck dat se
getrout sijn doordien se geen getuychnisse versocht hebben

 

Enige gegeven van Gats Andeles, echtgenote van Lourens Stophels uit Itens. (Engels i.v.m. vele verwanten in het buitenland)

Ancestors of Gats Andeles, mother of Stoffel Louws. Her parents: Andele Hetteszn. x Taads Symonsdr. Her grandparents: Hette Rinckszn. x Franscke Fransdr. Franscke's father was Frans Andeleszn.(Bockema of Gruttewierrum), governor of Bolsward (schepen) and her grandfather was Andele Henneszn. (1478 - 1544) (source BBH pag.63) (boerderijenboek Hen.deel) Andele Henneszn. was Mayor of Sneek from 1506 - 1509. http://www.mpaginae.nl/Sneek/bestuur.htm

Groet

Jos

Archimboldo zei op do, 09/27/2018 - 07:35

Ziet er goed uit. Ik zou ook zeker zoeken naar Laurens Stoffels.

Jos Tichelaar zei op do, 09/27/2018 - 11:18

Dag dag,

 

Lourens en Gats trouwden dus niet in Schalsum...wel de proclamaties in Schalsum. De kerkboeken van Franeker en Itens brengen ook geen uitkomst....vermoedelijk zijn ze niet in de kerk getrouwd, temeer daar hun zoon, Stoffel Louws als volwassene gedoopt is. (Franeker, 19 december 1671), een week eerder dan zijn (voorechtelijke) dochter (Gatske) werd gedoopt.  Blijven dus alleen de de boeken uit de Nedergerechten over.  www.tresoar.nl/Pages/Nedergerecht.aspx

 

Jos

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.