Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Liber Aureus Echternach, uit 1191

Hallo,

 

Is er iemand bekend met de geschriften in het liber aureus van echternach? Dit betreft een afschrift van een oorkonde uit 712, waarbij Eersel en Diessen genoemd worden. Ik probeer wat op gang te komen met het lezen van het handschrift. Ik vermoed dat het in het verleden al eens is getranscribeerd / gedigitaliseerd, maar ik kan hier niet veel van vinden.

Reacties (3)

Otto Vervaart zei op ma, 05/14/2018 - 15:15

Beste Tim,

 

deze oorkonde is te vinden in het Oorkondenboek van het Sticht Utrecht tot 1301 I, S. Muller Fz. en A.C. Bouman (ed.) (Utrecht 1920) nr. 18, p. 13-14, gedateerd op 21 mei 709. Het OSU is online te vinden nij het Huiygens Instituut, http://resources.huygens.knaw.nl/oorkondenboekstichtutrecht. Een modernere teksteditie met gebruik van latere afschriften en uitvoerige vermelding van eerdere edities is te vinden in het Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312, M. Dillo e.a. (ed.) (Den Haag 2000) nr. 888 (p. 1-3), eveneens online raadpleeegbaar bij het Huygens Instituut,  http://resources.huygens.knaw.nl/oorkondennoordbrabant .

 

 

Jack zei op di, 03/26/2019 - 01:30

Het lijkt allemaal heel leuk als jouw woonplaats ouder "blijkt" te zijn dan gedacht, echter alle documenten die door de kloosterlingen van Echternach opgeteld zijn over bezittingen in West-Europa, hadden geen geschiedkundig doel. Het enige doel was om met documenten, 4 à 500 jaar later geschreven, eigendommen te relateren aan het klooster. Oude fraude dus, maar ja, wie kon er toen schrijven en lezen...

Diverse wetenschappers (ik noem alleen Camps) hebben de vervalsingen en onbestaanbaarheden ruimschoots aangetoond.

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.