Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Leeshulp tekst

Goedemiddag

 

 

Graag zou ik nog eenmaal van jullie expertise gebruik willen maken voor leeshulp. Ik kan enkel de 4e lijn lezen "... dat zij misdaan moghen hebben" en verder. Zou iemand mij willen helpen met de andere 4 en een halve lijn?

 

 

Mvg

 

 

Reacties (6)

Geert Ouweneel zei op za, 12/29/2018 - 08:41

Ik ben niet helemaal zeker van mijn oplossing, maar geef hem toch maar door:

 

Passcharis van Lodijt? de cleederstomer, Cornelis Gheertis de maetsenare ende Joos van Ruishout bleven boorghe ende elc voor al ende Coppin Weits den cleederstomer ende Willekin Gheerts ooc cleederstomer omme te be... tguendt dat zij mesdaen moghen hebben int nemen van zekeren roosmarinen oil? ter discretie van scepenen toter somme van 150 penningen. Actum 17e Juny anno '49, presentibus scabinis fere omnibus.

Otto Vervaart zei op za, 12/29/2018 - 09:59

Een paar woorden lees ik anders: regel 1, Lodijc; regel 2, Joos van Ruusbrouc, en het beroep lees ik als cleederscrivere, een doekschilder. Het laatste woord van regel 3 is beteren, maar het eerste woord van regel 4 is mij onduidelijk, tynendt: zou dit ten einde betekenen, of is het toch tguendt in de betekenis van hetgene? Regel 5 begint volgens mij met et., et cetera. Bij het bedrag weet ik niet of het om penningen gaat, het getal 150 is wat merkwaardig geschreven ten opzichte van de Romeinse cijfers in het jaartal.

Pauwel zei op za, 12/29/2018 - 11:44

Kan de p- voor peters staan, i.p.v. voor penningen?

Otto Vervaart zei op za, 12/29/2018 - 17:16

Pauwel, je hebt gelijk, beterne is een betere ontcijfering. Wat betreft de muntsoort, ik zou eerst willen weten weten welke munt in Brugge in deze registers midden vijftiende eeuw gebruikelijk is, dat zou de Vlaamse groot kunnen zijn. Ik heb de online Encyclopedie van Munten en Papiergeld geraadpleegd, http://wiki.muntenenpapiergeld.nl . Juist in een stad als Brugge met internationale handel is een rekenmunt belangrijk voor de stedelijke en grafelijke overheid.

Sep zei op za, 12/29/2018 - 18:18

Brugge rond die periode gebruikt inderdaad vaak pond groote. Dank jullie voor de hulp!

Als ik goed begrijp gaat het over enkelen die zich borg stellen voor een andere man.

 

Mvg

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.