Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Latijnse tekst - visitatieverslag 1608

Neergepend in een klein boekje anno 1608.

Iemand die me hier wegwijs laat in worden? 

 

Alvast dank bij voorbaat!

Reacties (1)

Otto Vervaart zei op ma, 02/15/2021 - 20:32

Beste Brend, zoals bij andere visitaties wordt er een vragenlijst gebruikt waarop hier de antwoorden staan. Het gaat om soms basale gegevens, en andere keren is er juist een bijzonder antwoord. De truc bij deze wat gehaaste hand is te beginnen bij een stukje dat wel min of meer duidelijk is, wat dat betreft is het lezen van oud schrift niet anders dan ander onderzoek.

Hier alvast een aanzet: in het midden is er bijvoorbeeld een stukje over de kerkklokken: Ecclesia habet duas campanas, unam majoren alteram minorem. utra pendet (?!( in ecclesia sancti Salvatoris Brugensis. Extstat receopisse ... Ecclesia fundata est sub invocatione sancti Audomari. Sunt circiter triginta familiae. Est unus magister fabrice Cornelis Michel (?!). Est unus magister mensae pauperum Cornelis ..inck.

Na zoveel historische documenten rond Zandvoorde herken jij zelf wel bepaalde familienamen beter dan anderen. Als bijzondere passage valt op: Quando vastata fuit ecclesia Angelis..., de passage eindigt met een verwijzing naar een notitie, per schedulam quam ipse moriendus (?!) requisi... est. Er is sprake van een locus, een bepaalde plek, dan zal het wellicht gaan over een tijdelijke bewaatplaats van voorwerpen. Af en toe lijkt er inkt te ontbreken, maar met geduld en enige vooronderstelling en voorkennis waarover het gaat, valt deze puzzel zeker op te lossen. Andere notities in dit register zijn mischien iets netter geschreven waardoor je zaken eerder kan herkennen, leg die er dus naast. Toevallig was er een paar dagen terug een vraag over een visitatie in Latijjn van een vrouwenklooster, daar helpt volgens mij een soortgelijke aanpak ook. 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.