Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

kind op huwelijksakte

https://hdl.handle.net/21.12124/A2F2FF56A81E48FDAF9A50C60BEC476F

In de transcriptie van deze huwelijksakte op 29-09-1869 te Den Haag staat een kind vermeld. Maar ik kan in de akte zelf niet lezen wat ik wil kunnen lezen en weet niet of het wel correct is wat ik wel denk te kunnen lezen. Wie wil mij controleren en aanvullen?

"Johannes Coenraat Witte en Hendrica Hubert door het huwelijk zijn verbonden en hebben gemelde echtgenoten ons verklaard dat van ..?.. een kind van het mannelijk geslacht Op den vijfentwintig ...(den july?)... achtienhonderdvijfenvijftig ingeschreven op het geboorte register alhier onder de namen van Carolus Hendrik Hubert welk kind zij erkennen voor hunnen zoon." De rest vind ik helemaal moeilijk te lezen, maar heeft denk ik geen betrekking op de zoon of wel?

In de transcriptie staat kind: Carolus Hendrik Witte (dit is dan neem ik aan, omdat bij erkenning hij automatisch de achternaam van zijn vader heeft gekregen?)

'den july' is een gok, omdat ik heb gevonden dat een Carolus Hendrik Witte geboren op 25-07-1855 te Den Haag in diverse bevolkingsregistraties en een Amsterdams patiëntenregister staat.

Ik heb echter geen geboorteakte kunnen vinden op die datum in Den Haag, niet met de voornamen Carolus Hendrik en de achternaam Witte of Hubert. 

Ik heb wel zijn huw akte gevonden 30-06-1880 Amsterdam:

https://proxy.archieven.nl/236/D5ED25C439FE451881226F34D0630556

en dan nog 1 vraag, hij is dus pas op 14-jarige leeftijd erkent door zijn vader? Dat is uitzonderlijk of niet? Ik ben al honderden aktes tegengekomen waarbij een kind, vlak na geboorte erkent wordt bij het huwelijk van de ouders, maar nooit zo laat. Is het dan wel de biologische vader of is de kans juist groter dat het niet de biologische vader is?

Dankjewel alvast,

groetjes Billy

Reacties (2)

René van Weeren zei op ma, 04/15/2024 - 11:55

Johannes Coenraat Witte en Hendrica Hubert door het huwelijk zijn verbonden en hebben
gemelde echtgenooten ons verklaard dat van hen geboren is een
kind van het mannelijk geslacht op den vijfentwintigste july achttien-
honderdvijfenvijftig, ingeschreven op het geboorteregister alhier, onder
de namen van Carolus Hendrik Hubert welk kind zij erkennen voor
hunnen zoon. Al hetwelk heeft plaatsgehad in tegenwoordigheid van
Adrianus Johannes Schenk, oud achtendertig jaren, smid, van Pieter van
den Berg, oud vierenveertig jaren, metselaer. van Johannes Martinus Genestet,
oud vierenvijftig jaren, zonder beroep en van Johannes Bremer, oud vijfen-
zeventig jaren, steenhouwer, allen wonende alhier.
Wij hebben hiervan deze akte opgemaekt en na voorlezing onderteekend met
de comparanten en de drie eerste getuigen, hebbende de laetste getuige ver-
klaard zijn naam niet te kunnen schrijven.

Wat betreft je vragen:

- de geboorteakte is inderdaad niet te vinden via de index van het Haags Gemeentearchief; wel gevonden via FamilySearch, Den Haag, Geboorten 1855, fo. 242, akte 1437, zie bijlage.

- een erkenning van een kind op latere leeftijd is niet ongebruikelijk; in sommige gevallen blijken externe factoren een reden (bijvoorbeeld naderend overlijden van de vader, om recht te houden op bepaalde rechten als nakomeling), maar de exacte reden wordt vaak niet uitdrukkelijk ergens vermeld en moet je dus afleiden uit andere omstandigheden (en zal niet zelden onbekend blijven).

- het betreft hier naar alle waarschijnlijkheid een natuurlijke zoon van beiden; de formulering 'van hen geboren' wijst er op dat zij beiden de biologische ouders verklaarden te zijn, anders zou er staan dat de vader het kind bij huwelijk gewettigd zou hebben.

 

 

Billy zei op ma, 04/15/2024 - 16:21

Dankjewel René voor je supersnelle reactie en de geboorteakte.

Super dankjewel voor het ontbrekende stukje "van hen geboren is", dat vult inderdaad meteen in dat hij de biologische vader is.

Nogmaals dank, ik kan weer vooruit :)

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.