Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Kermis in het Brabantse Sint-Stevens-Woluwe

Dag iedereen, 

 

Kan iemand helpen met het ontcijferen van de omkaderde zin? Het is een fragment uit een lijst met uitgaven van het kerkbestuur van Sint-Stevens-Woluwe (hertogdom Brabant, dorp bij Brussel) uit de 18de eeuw. De uitgave gaat als volgt: "voor de kerckwijdinge palleieren (versieren) en [...] van den weg voor daghueren en bier". De processieweg werd dus versierd voor de processie op de kermisdag, maar wat zou het tweede werkwoord (?) kunnen zijn? Wat deden ze nog met die weg? 

 

Alvast bedankt!

Reacties (6)

Otto Vervaart zei op ma, 07/26/2021 - 10:40

Beste Emma, het woord daghueren slaat waarschijnlijk op betalingen aan degenen die de festiviteit voorbereidden, ze kregen ook bier, vandaar dat ik op die betekenis uitkom.

Andreas zei op ma, 07/26/2021 - 20:46

Emma, ik kom er niet direct uit. Heb je eventueel meer tekst om te vergelijken?

Emma D'haene zei op di, 07/27/2021 - 15:44

Bedankt voor de reacties. "Daghueren" slaat inderdaad op de betaling van hun loon. In het West-Vlaamse dialect zeggen we nog altijd "dagheure" tegen ons loon.

Hierbij het de hele bladzijde!

Andreas zei op di, 07/27/2021 - 21:44

Emma, ik vind niks dat ook maar eneige betekenis heeft. Mag ik trouwens vragen waar je gevonden hebt dat palleieren versieren betekent? Ik vind namelijk geen enkele bron online die dit woord kent.

Ik zie er een vervlaamsing in van het Franse woord balayer, wat vegen betekent. Misschien is het gezochte woord ook zo'n term.

Emma D'haene zei op wo, 07/28/2021 - 14:37

Dag Andreas, bedankt voor je reactie! Volgens MNW betekent "paleeren, palieren, pallieren, palleren, paleren" (en andere varianten, van het Latijnse polire of het Franse polir of parer) optooien, opsieren, versieren, opsmukken, mooi maken. Vooral van het lichaam, maar ook van bijvoorbeeld gebouwen en andere zaken, om mensen aan te trekken bijvoorbeeld. 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.