Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

katholieke doop en 'ketters' huwelijk?

Bij de doop in Voerendaal op 7 februari 1710 staat nog een heel verhaal, waarbij ik het laatste stukje niet kan ontcijferen. Wat ik er wel van kan maken is dit: "ostenderunt mihi testimoniales ex quibus patet ipsos copulatos .i ministro heretitico ... ... di..atio". Dus "zij hebben mij getuigschriften laten zien waaruit blijk dat dezelfden getrouwd zijn voor een 'ketterse' bedienaar ....." Wat er voor ministro staat (.i) valt weg in de vouw van het boek. En de laatste woorden van de tekst kan ik überhaupt niet lezen. Lof voor wie het mij kan vertellen!

Reacties (5)

René van Weeren zei op di, 02/01/2022 - 21:32

de letter in de vrouw zal a (door) geweest zijn. Het laatste woord is praedicatio. Het voorlaatste woord is mogelijk een plaatsnaam, dan wel een verwijzing naar de geloofsstroming waartoe de predikant behoorde die hen had gehuwd. Het lijkt of er Ceyloni staat, maar dat lijkt me wel erg ver weg... In Rooms-Katholieke registers is ministro heretico doorgaans een verwijzing naar een protestantse predikant.

René van Weeren zei op di, 02/01/2022 - 21:32

letter in de vouw uiteraard, onhandige typo ....

Henri zei op wo, 02/02/2022 - 20:04

Bij doop Aleidis 06-12-1705 Voerendaal(zelfde ouders) staat Joannes Engelen -militair in dienst van Holl. Staat leg. Pattmoor-

Misschien heb je hier wat aan.

René van Weeren zei op do, 02/03/2022 - 01:26

Dag Henri, zeker! Met deze informatie kom ik tot de oplossing 'legioni' = 'van het leger'; het lijkt er dus op dat het stel gehuwd is door een protestantse legerpredikant.

Jos Maas zei op do, 02/03/2022 - 14:52

Bedankt heren! Ik denk dat het voor mij duidelijk is. De 'a' in de vouw had ik over het hoofd gezien, omdat er een stip boven staat die ik voor een punt had aangezien, vandaar mijn vermoeden dat het om iets met een 'i' ging. 'Ipsos copulatos' snap ik grammaticaal nu ook, want patet in de betekenis van 'toont aan' heeft de 'acc cum inf' (waarbij het werkwoord overigens is weggelaten.

De legeraalmoezenier vind ik - samen met het gegeven dat de vader Luthers is - ook een interessante, want in de Nederduits-gereformeerde kerk van Heerlen, waar de katholieken van Voerendaal hun wettig huwelijk sloten heb ik dit huwelijk niet kunnen vinden. Terzijde bij een soortgelijk geval 80 jaar later met een Waldeckse soldaat, Evangelisch (dus ook Luthers), en een meisje Silvertant uit Voerendaal heb ik ook geen trouwgegevens kunnen vinden, terwijl ander gebeurtenissen niet moeilijk te vinden waren.

Opvallend verder is dat bij Aleidis het 'bewijsmateriaal' niet voor handen was: 'testimonium NON vidi', Je zou denken dat de ouders van hun ervaring geleerd hebben bij de tweede doop.
 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.