Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Kampioenschap Paleografie

Dit najaar organiseren de Rijksarchieven in Vlaanderen samen met de universitaire geschiedenisopleidingen in Vlaanderen een kampioenschap paleografie. Iedereen kan deelnemen: jong en oud, archivarissen, historici, genealogen, heemkundigen, …, etc. Voor studenten (tot 25 jaar) wordt voorzien in een aparte categorie.

Lees jij een middeleeuws charter net zo vlot als je krant? Hebben oude handschriften voor jou weinig geheimen? Registreer je dan via https://www.kampioenschappaleografie.be/register.php en neem deel aan de online voorselecties. Dat kan tot uiterlijk 14 november 2018 16.00 uur. Misschien maak jij wel kans op een plaats in de finale op zaterdag 15 december 2018 in het Rijksarchief te Brugge. De winnaars krijgen een mooie prijs, maar vooral: eeuwige roem!

Ga voor de volledige gegevens over het Kampioenschap Paleografie naar de website: https://www.kampioenschappaleografie.be/. 

Eerst nog even wat oefenen? Dat kan natuurlijk op de online oefentool 'Wat staat daer?'! Daar staan oefenteksten uit alle perioden, van de middeleeuwen tot de vorige eeuw: https://watstaatdaer.nl/oefenen/complete-teksten. 

Reacties (3)

Archimboldo zei op wo, 12/19/2018 - 13:18

Waar was iedereen? Aan de finaleronde van dit ongelooflijk leuke paleografie"kampioenschap" deden maar 4 Nederlandse deelnemers mee en die hebben behoorlijk zitten ploeteren. De samenwerkende Vlaamse archieven hadden zelfs vijf professoren als hooggeleerde beoordelaars opgetrommeld. Meedoen is veel belangrijker dan winnen! Welk Nederlands archief werpt zich op om dit kampioenschap volgend jaar te organiseren?

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op wo, 12/19/2018 - 20:45

Ha Archimboldo,

En jij was één van de vier ploeterende Nederlanders? Ben je tevreden over je behaalde resultaat? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Wat de organisatie van een paleografiewedstrijd betreft: Het Gemeentearchief Middelburg heeft samen met het toenmalig erfgoedhuis het toenmalige Rijksarchief in Zeeland en het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland in de jaren negentig van de vorige eeuw een Zeeuwse paleografiewedstrijd georganiseerd. Alles analoog. Een geslaagde activiteit en voor herhaling vatbaar! Die herhaling vond plaats in het begin van deze eeuw. Inmiddels waren het Rijksarchief in Zeeland en het Gemeentearchief Middelburg samen met het Gemeentearchief Veere gefuseerd tot Zeeuws Archief. Met dezelfde partners hebben we nog twee keer een analoge paleografiewedstrijd georganiseerd. Alle wedstrijden waren toegankelijk voor iedereen, dus niet alleen voor Zeeuwen en zowel voor mensen met en zonder archiefdiploma. Een paar jaar later is, ik meen in Friesland, maar dat weet ik niet meer helemaal zeker, een digitale (online) paleografiewedstrijd georganiseerd.

Het zou inderdaad leuk zijn om weer eens een paleografiewedstrijd in Nederland te organiseren. Het mooiste zou zijn als enkele organisaties daarin zouden samenwerken, zoals dat nu ook in Vlaanderen is gebeurd.

Oefenen in oud schrift lezen kan natuurlijk altijd via de paleografietool 'Wat staat daer?'!

Hartelijke groet, Anneke

beheerder Christian van der Ven zei op za, 12/22/2018 - 10:47

Stef Uijens, medewerker van het Regionaal Archief Tilburg én deelnemer aan dit kampioenschap, schreef een kort verslag van de finaleronde. Bovendien geeft hij een link waar de opdrachten die de finalisten voor hun kiezen kregen, kunnen worden gedownload. Dus aan paleopuzzels geen gebrek ;-)

 

Zie voor het verslag van Stef:

https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/1…

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.