Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Jan Smit

Wat staat er in dit document? Mijn interesse gaat uit naar Jan Smit en 2 december 1623

Reacties (3)

René van Weeren zei op do, 02/01/2024 - 20:29

rechterpagina, de laatste beschrijving, hoewel het op het eerste gezicht om 2 december 1623 lijkt te gaan, vermoed ik dat het eerste teken een ruim uitgevoerde p is, gelet op de letters mo in superscript en dus p[ri]mo betekenend; bij 2 december zouden de letters in superscript vermoedelijk -do of -da. Vermoedelijk is de datum dus 1 december 1623:

Jannegen Sijmonts, de huysvrou van Jan
Smit, v[er]soeckt uyt den boel van Aeltje
Gossens, haer mue* een huyck** om
meede te kerck te gaen

* mue = moeie = tante (zus van vader of moeder)
** huik = mantel met kap en zonder mouwen

Lieke zei op za, 02/03/2024 - 19:40

Dankjewel voor de vertaling. Ik had een dergelijke tekst niet in een kerkboek verwacht. Dit komt heel alledaags over en meer wat je in een briefwisseling zou zetten. Is een huisvrouw hetzelfde als een echtgenoot of is het iemand die in huis werkt voor meneer Smit? Staat er verder nog iets over Jan Smit op de pagina's vermeld?

René van Weeren zei op za, 02/03/2024 - 20:23

Ik weet niet zeker of het een kerkboek betreft, als je de vindplaats doorgeeft kan ik het wat beter duiden. Gelet op de andere teksten op deze bladzijden gaat het vooral om het beheer van nalatenschappen. Deze werden destijds beheerd door weeskamers, soms ook door kerkelijke instanties. Kinderen hadden namelijk recht op de helft van de erfenis van een overleden ouder. In verband hiermee werden inboedels of gelden soms in het beheer van weeskamers gegeven. Om hiervan gebruik te mogen maken, was dus inderdaad toestemming nodig.

De term huisvrouw was destijds een zeer gebruikelijke aanduiding voor de echtgenote, het woord echtgenote zul je in die tijd niet tot nauwelijks aantreffen. Verder staat er niets over Jan Smit op deze bladen, maar dat is gezien de aard van de bron ook niet te verwachten.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.