Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Jaaroverzicht Wat staat daer? 2020

Dag allemaal,

Als je je met deze website verbonden voelt, vind je het misschien leuk om meer te lezen over hoe het jaar van Wat staat daer? was. Dit week overigens niet veel af van het jaar 2020 zoals iedereen het zal hebben beleefd: eentje van pieken en dalen.

Gelukkig waren er van die eerste het meeste! Zo legden jullie een record aantal bezoeken af aan de website en werden nog nooit zoveel oefeningen gemaakt. In totaal werd de website ca. 70.000 keer bezocht en werden ca. 345.000 pagina's bekeken. Dat is een groei van 50%!

Heel erg in trek was ook het forum. In 2020 werden iets meer dan 1.500 nieuwe onderwerpen gepost en daar werd bij elkaar bijna 5.000 keer op gereageerd. Dat is vele malen hoger dan een jaar eerder. Soms ging het om een woordje wat iemand lastig kon lezen, maar vaak werden complete pagina's met hulp van elkaar getranscribeerd.

Al deze pieken ten spijt, die hebben vast ook te maken met het feit dat veel mensen dit jaar in lockdown zaten. En daardoor bijvoorbeeld meer tijd hadden voor archiefonderzoek waarvoor het lezen van oud schrift handig is. Of voor vrijwilligerswerk bij een archief, waarvoor hetzelfde geldt. Hoe het ook zij, dit brengt ons bij het grote dal van 2020: corona!

Alle beperkende maatregelen rond het virus hebben ons uiteindelijk doen besluiten om de finaledag van onze allereerste paleografiewedstrijd af te moeten gelasten, na eerst verschillende keren te zijn uitgesteld. En het begon nog wel zo mooi, op de internationale Dag van het Handschrift (23 januari) met een online voorronde. Wel 300 deelnemers streden mee om een finaleplaats! Ze transcribeerden daarvoor drie pittge teksten. En konden toen nog niet weten, dat hun score tijdens deze voorronde uiteindelijk ook de winnaars zou opleveren...

Als team achter Wat staat daer? baalden wij er stevig van, dat we de finaledag moesten annuleren. We hadden juist zo'n prachtige dag in Het Utrechts Archief voor ogen! Met een hele leuke randprogrammering, met supporters, echt hele mooie teksten... en toen ging het feest niet door. Maar in de schaduw van de grote problemen die corona in de wereld heeft veroorzaakt, was dit natuurlijk nog maar een klein offer. We hopen vooral dat jullie allemaal goed door deze periode komen, gezond en wel.

En het was niet allemaal treurnis: door de voorronde hebben veel nieuwe gebruikers Wat staat daer? ontdekt, waaronder veel studenten van universiteiten (één van hen wist zelfs te winnen!) En ook schreven veel mensen zich in voor onze nieuwsbrief, die nu al zo'n 830 abonnees telt!

In die nieuwsbrief, die maandelijks verschijnt, konden we afgelopen jaar ook heel veel nieuwe oefenteksten publiceren. Want lest best: we hebben in 2020 de aansluiting van twee nieuwe deelnemers aan Wat staat daer? afgerond: het Rijksarchief in Hasselt en het Waterlands Archief in Purmerend.

In 2021 gaan we met nieuwe moed beginnen aan de voorbereidingen voor een volgende paleografiewedstrijd, maar ook willen we de banden met universiteiten verder aanhalen en enkele verbeteringen aan de website doorvoeren. Heb je zelf wensen? Aan de rechterkant van het scherm vind je een feedback-knop.

Maar het belangrijkste is, dat we regelmatig nieuwe teksten en oefeningen blijven toevoegen. Zodat iedereen steeds door zelf te lezen zijn of haar ervaring met paleografie kan verbeteren. Daar werken we aan!

We hopen voor al onze gebruikers op een prachtig 2021!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.