Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Jaaroverzicht 2018 - fijne feestdagen!

Dag allemaal,

Het jaar 2018 zit er bijna op, we hebben de feestdagen nog voor de boeg. Mooi moment om eens terug te blikken op dat wat was.

Het was een erg succesvol jaar voor 'Wat staat daer?' want maar liefst drie nieuwe archiefdiensten sloten zich bij de website aan, zodat er nu ook geoefend kan worden in handschriften uit Noord-Holland, Limburg en Zeeland. En oefenen, dat hebben jullie gedaan!

In totaal werd de website dit jaar al meer dan 36.000 keer bezocht en werden 180.000 pagina's bekeken. Na de homepage was de meest geopende pagina... die van het forum! Want daar wordt zéér goed gebruik van gemaakt: afgelopen jaar meer dan 270 nieuwe onderwerpen en meer dan 1.400 nieuwe reacties daarop! Het forum van 'Wat staat daer?' wordt hoe langer hoe meer dé plek in Nederland om elkaar te helpen met leesproblemen en uitleg te krijgen over het begrijpen van oude teksten.

Hoe werden de oefeningen gemaakt? Zo'n 24.000 keer is begonnen aan een letters/cijfers-oefening en zo'n 23.000 keer aan een woorden/afkortingen-oefening. Op het makkelijke niveau (slepen) werden die oefeningen voor de volle 100% afgerond, op het moeilijke niveau (typen) zit er verschil tussen beide typen oefening: letters/cijfers-oefeningen werden op het moeilijke niveau nog in 67% van de gevallen afgerond, voor woorden/afkortingen-oefeningen geldt dat voor 27% van de keren dat eraan werd begonnen.

Aan complete teksten is zo'n 3.000 keer begonnen. Naarmate het niveau moeilijker werd, is het aantal keer dat de oefening werd afgerond logischerwijs kleiner. Op niveau 2 is dat nog 100%, op niveau 3 zo'n 50% en op niveau 4 (complete tekst transcriberen) toch nog 25%.

We mogen dus zeggen dat er fanatiek geoefend is! En dat is mooi, hopelijk hebben alle gebruikers gemerkt dat ze het afgelopen jaar, mede door 'Wat staat daer?', weer een stukje vaardiger zijn geworden in het lezen van oude archiefteksten. Dáár doen we het voor!

Rest mij om jullie, namens het team achter 'Wat staat daer?', te bedanken voor het gebruik van deze website, jullie enthousiaste reacties en complimenten in onze mailbox, maar ook jullie feedback op alle transcripties, leesfoutjes in onze oplossingen en pogingen de paleopuzzels op te lossen. Fijn dat iedereen zo actief bezig is met paleografie!

Vanuit het beheerteam zullen we ook in 2019 doorgaan met het gaandeweg verbeteren van de website, het toevoegen van nieuwe oefeningen, en hopelijk kunnen we weer extra archiefdiensten als deelnemer verwelkomen.

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen! Een mooie Kerst toegewenst en een goed begin van het nieuwe jaar.

Reacties (2)

paul van den beuken zei op do, 01/03/2019 - 16:59

alle goeds voor het nieuwe jaer.

ben erg onder de indruk van uw prachtige website.

Als antwoord op door paul van den beuken

beheerder Anneke van Waarden-Koets zei op do, 01/03/2019 - 21:13

Dank je wel, Paul. Fijn te lezen dat de online paleografietool je bevalt! Voor jou ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.