Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

interpretatie "opgedragen aan" en "veste of transportbrief"

Beste lezer, 

 

Ik heb de volgende tekst:

"Schepenakte - ANTHONIS CANTERS, schepen van Asten, heeft overgegeven aan PHILIPS de RIJCKE een veste of transportbrief inzake huijsinge en stallinge genaamd de Leeu(w) aan de Merckt te Helmond, aan Anthonis opgedragen door mr. GERART van SOMEREN, in naam van diens dochter (Bossche schepenbrief 18 aug. 1650). Get.: PJ/CH 22 dec. 1655, 1650/1659"

 

Mijn vraag is nu eigenlijk 'wat voor transactie vindt hier plaats?' Met name de termen 'veste of transportbrief' en 'opgedragen' snap ik niet (en 'overgegeven aan', maar daar heb ik al een onderwerp voor aangemaakt). Is het nu dat Anthonis in zijn functie als schepen van Asten een fysieke brief heeft afgegeven aan Philip? Of is het iets heel anders..?

 

Hartelijke groet, Sanne

Reacties (2)

Otto Vervaart zei op ma, 11/29/2021 - 18:04

Beste Sanne, de schepen vaardigt een akte uit ter bevestiging van het transport van onroerend goed. De term vestbrief is een plaatselijk of regionaal gebruikte term voor een transport- of overdrachtsakte. De akte bevestigt dat de overdracht op juiste wijze heeft plaatsgevonden, ten overstaan van de bevoegde autoriteiten. In deze akte is het dan wel opmerkelijk dat de overdracht aan Anthonis zelf zou zijn. In dit geval moet je de akte goed bekijken: er wordt in 1655 een transportakte uit 1650 (opnieuw) bevestigt, waarschijnlijk voor de nieuwe eigenaar Philips.

Sanne zei op ma, 11/29/2021 - 19:43

Hallo Otto, 

Wederom heel erg bedankt, dit helpt enorm!

Hartelijke groet, Sanne

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.