Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Insciptie Vlag op schets Leonaert Bramer

Goedemiddag,

 

Het laat me toch niet los. Ik heb deze schets al een tijdje geleden gedownload van de site van het Rijksmuseum en het merendeel van de woorden kan ik vertalen of stond al bij de afbeelding. Zo staat boven Sassenem en Hillegom. Onder staat Het twede vack / Slach opt Haarlemmermeer. Raadsel blijft echter het woord dat in de vlag van de boot staat (geel omlijnd). Het betreft een boot van de geuzen en de maker van de schets is Leonaert Bramer. Iets van een leus van de Prins van Oranje?

 

Iemand die nog een hint heeft?

 

Groeten,

 

Ralph

Reacties (11)

Otto Vervaart zei op wo, 06/08/2022 - 17:04

Beste Ralph, mijn eerste idee is dat er vribuiter staat, een vrijbuiter, niet zo'n gekke tekst op een schip van watergeuzen....

Ralph van der Lans zei op wo, 06/08/2022 - 19:05

Beste Otto,

 

Dat zou heel goed kunnen en klinkt logisch. Ik ben die term al in meerdere doucmenten tegengekomen, maar had de link hier niet gelegd. Ik hou het daar op. 

Dank voor de gouden tip!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ralph

 

Ada zei op wo, 06/08/2022 - 19:25

Vredeburg is een buurtschap in de Haarlemmermeer. Leuk om deze schets te zien. 

Ralph van der Lans zei op wo, 06/08/2022 - 19:34

Hoi Ada,

 

Voor de liefhebbers van de lokale geschiedenis rond Haarlemmermeer ben ik bezig met een kroniekje ter herinnering aan de strijd om het Haarlemmermeer gedurende de periode 1572-1578. Het zal helaas geen officiele publicatie worden, maar daar staan nog meer illustraties in, zoals oude kaarten, schilderijen en foto's van bodemvondsten die betrekking hebben op die periode. Plan is om het in januari (450 jaar geleden) digitaal beschikbaar te stellen. 

 

Groeten,

 

Ralph 

Ada zei op wo, 06/08/2022 - 19:39

Benieuwd naar wat u allemaal ontdekt heeft. Jarenlang vanuit mijn slaapkamer zicht gehad op de hervormde kerktoren van Hillegom. Dus ik kom uit de streek. Veel van mijn voorouders kwamen uit Haarlem.

Ralph van der Lans zei op wo, 06/08/2022 - 19:45

Als je het leuk vind kan ik je tegen die tijd informeren waar het beschikbaar komt. Ik kom zelf van oorsprong uit Voorhout en woon nu 22 jaar in Nieuw Vennep. Bij jou in de buurt komen de schansen aan bod die bij Oude Wetering en de Kaag hebben gelegen. Verder zal het veel gaan over het beleg van Haarlem, de Slag op het Haarlemmermeer en ontzet van Leiden. Mocht je het interessant vinden kun je ook eens kijken op https://geboortevannederland.nl/. Dat is het landelijke thema waar ik het aan wil koppelen. 

Ada Peters zei op wo, 06/08/2022 - 20:02

Bedankt. Ik ga deze website bekijken en in de gaten houden.

Pauwel zei op do, 06/09/2022 - 00:01

2. Het twede vack / Slach opt Haarlemmermeer.
Een aantal schepen, die door vlaggen (met een schuinskruis voor de Spanjaarden en met banen voor de vrijbuiters) zijn onderscheiden, liggen schots en scheef door elkaar. De bemanningen bevechten elkaar. Op een der vlaggen:Vribuiter. Op het water : Haerlemermeer en boven twee plaatsen aan de horizon: Haerlem en Hillegom.

https://docplayer.nl/39679516-Wandschilderingen-met-het-beleg-en-ontzet…

Ralph van der Lans zei op do, 06/09/2022 - 14:23

Beste Pauwel,

 

Een referentie is nog mooier, dank daarvoor en ik moet zeggen dat dit nog een leuke twist heeft zo. Ik dacht daar Sassenem te lezen, waar in het document Haerlem staat en de H komt wel erg overeen met de H van Haerlemmermeer. Dan zou het idd qua beeld niet kloppen! Ik ga hem nog eens goed bekijken en dan is de conclusie misschien wel dat het beeld geografisch gezien dus niet klopt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ralph

Pauwel zei op do, 06/09/2022 - 15:00

Veel succes verder.

Gr. Pauwel

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.