Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Inschrijving leger Napoleon

Wie kan mij helpen bij deze tekst? Het gaat om de inschrijving van een van mijn voorvaderen in het leger van Napoleon. Er staat "Entre au service de 26 Avril 1813 au depot de ?????" Hij is dus op 26 april 1813 aangetreden bij het depot van ?? g Al des C ta. 

Daarna staat er venu le 28 Avril 1813 sold't au 13" Regh. Dat zal het 13e regiment Tirailleurs zijn, want daar heeft hij mee gevochten bij Dresden en Craonne, dat is al bekend.

Passe le 12 Mai 1813 tambour en dan id. Dat zal voor idem staan. Hij is dus van functie soldaat naar tamboer gedaan.

Het gaat mij dus vooral om de bovenstaande vermelding over het depot.

Wie kan mij helpen! Bedankt.

 

Reacties (4)

Otto Vervaart zei op za, 07/07/2018 - 16:52

Beste Karen, in de bewuste passage zijn er woorden afgekort: gal staat voor general, dus het algemeen depot, erachter staat: des Cta, "van de ...", maar de eind-a kan net zo goed een s zijn, Cts, waardoor ik nog moet nadenken om welk algemeen depot het zou kunnen gaan, het eerste woord dat me daarbij te binnenschiet is cadets, kadetten, maar of dat klopt? In de laatste regel slaat idem volgens mij inderdaad op dezelfde compagnie. Kom je de afkorting met de hoofdletters C ook bij andere inschrijvingen in dit register tegen?

Michiel zei op zo, 07/08/2018 - 00:54

dépôt général des conscrits

Otto Vervaart zei op zo, 07/08/2018 - 08:29

Conscrits moet het zijn! Vanaf 1810 was er dienstplicht, toen conscriptie genoemd. De conscrits zijn dienstplichtigen. Mannen vanaf twintig jaar werden ingeschreven, door loting werd bepaald wie moest opkomen.

Karen zei op ma, 07/09/2018 - 18:46

Heren, hartelijk dank! Het gaat inderdaad om conscrits, hij heeft in Gouda aan de loting mee moeten doen en had helaas een laag nummer. Wonder boven wonder alle veldslagen overleefd, en mede daarom kan ik jullie dit bericht nu sturen. Mijn zoektocht gaat verder, nogmaals hartelijk dank. Groet, Karen

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.