Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Inden Gravenhoodt ?

Ik lees hier de naam van het huis op de hoek van de Beurs in Amsterdam als Inden Gravenhoodt. Klopt dat? De tweede o is wat anders weergegeven, maar heeft geen diakritisch teken, terwijl de andere letter u's dat wel hebben.

Ik ben de naam Gravenhoodt verder echter nergens tegengekomen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor antwoord!

‘Den 1 [januarij 1622] Maycken Abeels huysfrou van Antony / Gayljaerdt wonende op het hockyen van dye / Borse Inden Gravenhoodt’, met daarachter de kosten van 8 gulden (SA, DTB Begraven, archiefnr. 5001, inv.nr. 1044, fol. 72r).
https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5001/3.1.7/start/70/limit…

De naam komt nog eens voor als op 5 februari 1622 een kind ten grave wordt gedragen: ‘Den 5 [februarij] een kynt van Antony Galyaert wonende aen dye Buyrs Inden Gravenhoodt’, met daarachter de kosten van 4 gulden (SA, DTB Begraven, archiefnr. 5001, inv.nr. 1044, fol. 73r).
https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5001/3.1.7/start/70/limit…

Reacties (5)

René van Weeren zei op do, 07/04/2024 - 11:36

Dag Alexander,

In beide gevallen lijkt de schrijver van dienst te twijfelen of hij een o, een e of een u wil schrijven. Op basis van het ontbreken van het diakritisch teken houd ik het in de bronnen waar je naar verwijst op 'Inden Grawenhoedt'.

Deze huisnaam komt ook voor in de begraafinschrijving van Aerjan Faes, begraven op 18 juni 1608: https://archief.amsterdam/indexen/deeds/dbd6f1be-0be3-427a-af40-b17a406… . Hij wordt vermeld als 'In Kaelverstraet, In die Graven-/hoet'.

Op basis van de laatstgenoemde inschrijving plaatst Elias in zijn De Vroedschap van Amsterdam 1578-1795 dit huis dan ook in de Kalverstraat (https://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/elias/#page=388&accessor=…). Dit roept echter vraagtekens op. De eerste beurs in Amsterdam werd namelijk tussen 1608 en 1611 gebouwd op de plaats waar nu de Koninklijke Industrieele Groote Club ongeveer staat (Gebouw Industria, Dam 27). Zoals op de uitsnede van de stadskaart van Balthasar Florisz van 1647 (zie bijlage, maar ook online via http://www.amsterdamhistorie.nl/kaarten/kaarten.html?imagenaam=balthasa…) te zien is, lag deze beurs echter niet direct aan de Kalverstraat. In 1622 was echter de beurs al in vol bedrijf, dus kan er geen twijfel over zijn dat de verwijzing naar de beurs die naar de beurs van Hendrick de Keyser uit 1608-1611 moet zijn.

Dat doet vermoeden dat In den Grawenhoedt heeft gelegen op één van de hoeken van de huidige Papenbroeksteeg, hetzij aan de kant van de Kalverstraat, hetzij aan de kant van het Rokin. daarvan lijkt de eerste optie me iets waarschijnlijker, omdat bij een ligging aan het Rokin deze straatnaam waarschijnlijk was vermeld, aangezien die naam al sinds de 16e eeuw in gebruik was.

-

 

Alexander Thijs zei op do, 07/04/2024 - 12:09

Hartelijk dank René voor de juiste naam van het huis (ik zie in mijn transcriptie moet huysfrou gecorrigeerd worden in huysfrow) en de plaatsbepaling!

Ik heb nu in het verpondingskohier gekeken en vond:

Anthoni Gaillard de Jonge werd in 1631 aangeslagen voor 40 gulden: ‘[nr.] 24 Anthonij Galliard – 40 – 0 – 0’ voor zijn huis gelegen ‘Aen de Beurs onder de toorn’ (SA, Archief van de Thesaurieren Extraordinaris (toegang 5044), Quohier (inv.nr. 460), fol. 207v).
https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5044/48/start/200/limit/1…

Bovenaan deze pagina staat Aterse (of bedoelt men Uterse?) Steygersteech.

Daarna volgt Aen de Beurs onder den toorn (de laatste letter moet denk ik een n zijn want de beurs had een toren). Hieronder huis 22, 23 en 24 is van Anthoni Gaillard.

Daarna volgt In de Nes aen de Oostsijde.

Ik dacht dat de Steijgersteeg nu de Hermietenstraat is. Deze loopt tegenwoordig tussen het Beurspoortje en Nes. Zou het huis van Anthoni Gaillard, geheten Inden Grawnhoedt, gelegen kunnen hebben op de hoek van het adres Aen de Beurs onder den toorn en In de Nes?

Bij voorbaat hartelijk dank!

 

Alexander Thijs zei op do, 07/04/2024 - 13:01

Sorry voor de typfout, ik bedoel natuurlijk Inden Grawenhoedt. 
Het kan inderdaad heel goed aan de kant van de Kalverstraat zijn. 
In ieder geval zeker lijkt de vermelding op de hoek van de Beurs, inderdaad die van Hendrick de Keyser, en dan onder de toren van de Beurs gelegen. 

René van Weeren zei op do, 07/04/2024 - 14:10

Dat maakt inderdaad de locatie nog preciezer. Na de bouw van de Beurs van Hendrick de Keyser lag het veer op Utrecht ter hoogte van de Nadorststeeg. Hoewel er inderdaad Aterse Steijgersteech staat, zal deze verwijzen naar de Utrechtse steiger. Dat klopt ook met de verwijzing naar de toren van de beurs, die ook aan die kant aan het Rokin lag.

De verwarring met de Kalverstraat zou kunnen komen dat de Beurs destijds gebouwd werd op een overspanning over het water (vergelijk met de uitsnede van de kaart van 1597 van Pieter Bast, waarop dit duidelijk nog water is, zie bijlage en http://www.amsterdamhistorie.nl/kaarten/kaarten.html?imagenaam=pieter_b…). Wellicht werd hierna dit stuk ook tijdelijk Kalverstraat in plaats van Rokin. Maar het verpondingsregister is uiteraard voor de locatie het meest betrouwbaar :)

Alexander Thijs zei op do, 07/04/2024 - 18:17

Beste René, heel hartelijk dank voor deze informatie! Hiermee wordt alles duidelijk. Nogmaals veel dank daarvoor!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.