Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Ik kan de titel van dit 15e-eeuwse manuscript niet begrijpen?

Ik ken de taal ook niet. Ik geloof dat het Latijn of Spaans is? Het is een korte passage op de achterkant van het manuscript die de inhoud beschrijft. 

Bedankt voor al je hulp iedereen! 

​​​​​​​

Reacties (11)

Otto Vervaart zei op do, 07/20/2023 - 11:22

Beste Mark, mij lijkt het Spaans, geen Latijn of Italiaans, ook gezien het soort schrift. Ik zie op het eerste gezicht met name woorden als abiene en sancta Catalina . Ben je dit handschrift aan het beschrijven of kan een bestaande catalogus je van dienst zijn. Waar bevindt dit handschrift zich?

Mark zei op do, 07/20/2023 - 15:06

Hoi Otto, bedankt voor je antwoord. Het manuscript is momenteel in mijn bezit 

Otto Vervaart zei op do, 07/20/2023 - 15:43

Dag Mark, OK, bij een handschrift denk ik aan tekst op meestal meerdere bladen, maar het lijkt me dat de afbeelding een samenvatting van een akte, een archiefstuk, toont. Kun je ook iets van de andere kant laten zien, misschien is het schrift daar beter leesbaar?

Mark zei op do, 07/20/2023 - 17:58

Hoi Otto, ja er zijn veel pagina's. Ik zal u de eerste en laatste pagina van het document laten zien 

Mark zei op do, 07/20/2023 - 18:00

Laatste pagina

Otto Vervaart zei op vr, 07/21/2023 - 12:47

Dank je wel, Mark, voor de twee nieuwe foto's! Het soort schrift en de opmaak van het geheel, met name bij het slot, doen mij veronderstellen dat dit een notariële akte is, ik schat in uit de late 15e eeuw. Middeleeuwse notarissen gingen steeds vaker een zogeheten signet gebruiken als handtekening. Ook het gebruik van lijnen rond om het symbool om te voorkomen dat men daaraan iets zou toevoegen, past bij een notariële akte. Aktes kunnen ook meerdere bladen beslaan. Jouw eerste foto toont een beknopte aanduiding van de inhoud van deze akte. Het is nogal wennen aan dit soort schrift met veel krullen...

Mark zei op vr, 07/21/2023 - 14:22

Bedankt voor je antwoord! Heeft u enig idee waar de notariële akte over gaat? Het document zou waardevolle informatie kunnen bevatten, omdat het in wo2 door de Duitsers in beslag is genomen. Ik zal een foto van de postzegel delen 

Otto Vervaart zei op vr, 07/21/2023 - 16:26

Op dit moment gaat het lezen van dit schrift voor mij heel langzaam, het is een klassiek voorbeeld om letter voor letter eerst een alfabet aan te leggen, dus geduldwerk... De Duitsers gebruikten een zogeheten blindstempel. Ik zie dwars nog enkele wat grote vervaagde letters staan Waar komt dit stuk precies vandaan, wat is de provenance?

Mark zei op vr, 07/21/2023 - 18:16

Bedankt Otto, je bent heel aardig. Ik heb geprobeerd de postzegel te onderzoeken en het lijkt niet op de Göring-stempel die werd gebruikt op in beslag genomen documenten. Dit type blinde stempel in reliëf lijkt te zijn gebruikt voor meer officiële documenten? Wat zijn je gedachten? 

Het document kwam uit Cádiz, Spanje. Dit is het oudste document van de groep. De andere documenten waren uit de 17e eeuw en waren familietestamenten, ook geschreven in het Spaans. 

Otto Vervaart zei op za, 07/22/2023 - 16:54

Het is een vraag hoe deze Spaanse documenten in handen van leden van het Naziregime kwamen. Dat de documenten Cadiz betreffen hoeft niet per se te betekenen dat ze ook direct uit die stad stammen, maar ik raad je aan contact te zoeken met het Archivo Histórico Provincial de Cádiz waar oudere notariële archieven worden bewaard. Zoals eerder gezegd, mij lukt het niet om snel deze akte te lezen, laat staan iets bij benadering erover te kunnen zeggen. In de samenvatting meen ik te zien dat er sprake is van een broeder van een bepaalde orde.

Mark zei op zo, 07/23/2023 - 04:06

Ja dat is een goede vraag. Ik zal proberen contact op te nemen met het oorspronkelijke veilinghuis en meer informatie over het document te vinden. Bedankt voor al je hulp Otto. Ik ben verheugd om meer informatie te weten over wat u kunt vertalen.

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.