Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Huwelijksintekening met plaatsnamen

Waar komt Henrietta vandaan en hoe oud was ze? En meer verduidelijking van de tekst is welkom:

 

Pieter Goud van Am... oud 27 Jaren woont onder Amstelveen gead: met zijn vader Barend Goudt woont ...
Henrietta Sophia Margaretha Hilker van ... in t ... : ... oud ... Jaren op de Kyzersgrt gead: met ... van haar moeder Hendr Sophia Riem ...

 

Link:

https://archief.amsterdam/indexen/ondertrouwregisters_1565-1811/zoek/qu…

Reacties (10)

Herman Geurts zei op wo, 05/02/2018 - 19:03

Pieter Goudt van Amilijs?   gereformeert. oud 27 Jaren woont onder Amstelveen geadsisteerd met zijn vader Barend Goudt, woont alsboven.
Henrietta Sophia Margaretha Hilker van Bensenrade in t Hanoversche  gereformeert oud  21? jaren op de Kijzersgr(ach)t geadsisteert met consent van haar moeder Hendr Sophia Riem te...

 

toelichting: bekende afkortingen schrijf ik altijd voluit.

21 jaar?  Bij uitvergroten lijkt 20 aangepast te zijn naar 21

Y wordt IJ

 

Jacqueline zei op do, 05/03/2018 - 22:46

Geweldig al die aanvullngen van de tekst, toelichtingen, tips en toegiften! Mijn dank! Dit is zeer verhelderend en verrijkend. 

 

Jullie reacties zetten aan tot handige manieren van zoeken (in het Amsterdamse archief), kijken en opschrijven; de uitvoerige plaatsnamenlijst die ik niet kende; (veel) slimme wildcards gebruiken zoals in het gestuurde voorbeeld B*r*n Gou*. De handleiding van ondertrouwregisters kende ik nog niet en is inderdaad zeer leerzaam.

 

Inhoudelijk is het een bevestiging dat Hendrika Sophia Riem de moeder is van Henrietta. Ze werd niet ‘geadsisteert’ (het precieze woord kan ik nu voluit schrijven) door een familielielid of zo, maar had toestemming van haar moeder. En ze is afkomstig uit Duitsland en we kunnen wel traceren waar vandaan: Bösingfeld.
En ja Pieter woonde aan de Overtoom in Nieuwer Amstel. Nog voor er een sluis kwam. Boten werden er tot 1809 overgehaald over een dam om op een andere waterhoogte verder te varen. Daar zijn aardige afbeeldingen van.

Dieuwertje Goedkoop zei op vr, 08/05/2022 - 11:14

In het familiearchief van de familie Goedkoop heb ik het volgende gevonden met betrekking tot Henriette Sophia Margaretha Hilker, haar grootmoeder: 

Uit het familieverhaal van Pietertje Goedkoop, 1837-1922:

"Grootmoeder was geboortig uit Reusenvelde, Hannoversche Bösingfeld, bij Detmold in Duitsland, en Henriette Sofia Margaretha Hilker geheten.
Zij was als kind met een linnenkoopvrouw vandaar meegebracht naar Amsterdam om bij haar tante te logeren. Die tante heeft haar altijd behouden, zo heette het, omdat de reis te gevaarlijk en te moeilijk was in dien tijd.
Zij was een, door ieder die haar kende, geliefde vrouw, handig in alles, wat voor een goede huisvrouw nodig is en wat haar dochters ook aan het licht kwam. Zij was zeer gezet."

 

Ik heb nog niet kunnen achterhalen of Hendrika sophia Riem haar moeder is, of de desbetreffende tante.

 

 

René van Weeren zei op vr, 08/05/2022 - 23:21

Wellicht helpt de inhoud van dit testament: https://archief.amsterdam/indexen/deeds/9d6d21e0-4aae-666d-e053-b784100…. Daarin vermaakt de testatrice legaten aan Willem Riem (in wiens huis de testatrice verblijft), diens echtgenote Grietje Wille (of Wilk) en aan Henrietta Sophia Margareta Hilker, dochter van Teunis Hendrik Hilker. De testatrice komt uit dezelfde regio als de familie Hilker. De specifieke vermelding als dochter van kan er op duiden dat Henrietta Sophia Margareta Hilker inderdaad bij het echtpaar Riem-Wille/Wilk woonde en dat dit vermeld werd om duidelijk te maken dat zij niet een kind van dit echtpaar was. Weliswaar geen sluitend bewijs, maar wellicht helpt t

Dieuwertje Goedkoop zei op za, 08/06/2022 - 12:28

Naar mijn mening is het hele verhaal nu kloppend gemaakt … Ik heb me altijd afgevraagd waarom deze verre overgrootmoeder in Amsterdam was gekomen en waar ze precies vandaan kwam. Zo te zien had tante Grietje Wille zelf geen kinderen, en heeft haar (mede?) daarom niet teruggestuurd. Ik heb het hele verhaal op Geni.com gezet en misschien is er een Hilker uit Bösingfeld (er zijn er zo te zien veel) die daar dan weer iets aanbreit. Dank voor al deze anvullingen. 

https://www.geni.com/people/Teunis-Hendrik-Hilker/6000000186281902359?t…

Jacqueline zei op zo, 08/07/2022 - 09:19

Dat is een bijzonder familieverhaal van Henriette Sophie Hilcker, veel dank hiervoor! Het verklaart veel. Haar ouders in Bösingfeld staan vermeld bij een doop: Toenjes Henrich Hilcker & Marie Henriette Rehms. Dochter Henriette Sophie Hilcker is geboren op 8 Jun 1774 en gedoopt op 12 Jun 1774 in Bösingfeld. De bron: "Deutschland Geburten und Taufen, 1558-1898" op https://familysearch.org/ark:/61903/1:2:9MSN-FS3

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.