Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Huwelijk Nicolaus Joosten en Maria Diericxsen

René, mag ik nog een keer een beroep op jouw kennis doen en kun jij mij vertellen wat op deze huwelijksafkondigen precies staat.

Reacties (2)

Dennis de Waart zei op do, 03/14/2024 - 19:27

25 Octobris Celebrarunt Sponsalia Coram Domino Andrea et testibus Infrascriptis: Nicolaus Joost Wouters et Maria Diericxsen, Arnoldo Gerardi et Waltero Jan Ketelaers testibus.

8 Novembris coram Pastore ijdem Solemnizaverunt matrimonium presentibus Judoco Woutero et Wilhelmo ( hier gaat hij krassen: ....lis ) testibus.

( Op ) 25 oktober gingen in ondertrouw ( vierden ondertrouw ) in het bijzijn van Heer Andries en de getuigen ondergeschreven: Claes Joost Wouters en Maeijcken Diericxsen. ( Met ) Aert Geritssen en Wouter Jan Ketelaers als getuigen.

( Op ) 8 november is het huwelijk voltrokken in het bijzijn van dezelfde Pastoor ( Heer Andries ), in het bijzijn van Joost Wouterssen en Willem ....lis als getuigen. 

René van Weeren zei op do, 03/14/2024 - 22:14

Kleine aanpassingen; zelf vind ik het vernederlandsen van namen uit het Latijn een punt van persoonlijke voorkeur, omdat het vaak toch hun formele doopnaam betreft en een formele inschrijving vertaal ik liever niet naar de roepnaam; maar dat is een kwestie van smaak...

Ik vermoed op basis van andere inschrijvingen waarbij D: Andrea als getuige naast de pastoor optreedt, dat D: Andrea niet de pastor is, maar een lokale notabele.

Ydem slaat in de trouwinschrijving m.i. op het echtpaar en niet op de pastor; in dat geval zou de verbuiging eodem gebruikt zijn

25 octobris celebrarunt sponsalia coram Domino Andrea
et testibus infrascriptis: Nicolaus Joost Wouters et
Maria Diericxsen, Arnoldo Gerardi et Waltero
Jan Ketelaers testibus.

8 novembris coram pastore ydem solemnizarunt
matrimonium presentibus Judoco Woutero et Wilhelmo
Cornelis? testibus.

Op 25 oktober gingen in ondertrouw in het bijzijn van Heer Andrea en ondergeschreven getuigen: Nicolaus Joost Wouters en Maria Diericxsen. Met Arnoldus Gerards en Walterus Jan Ketelaers als getuigen.

 Op 8 november hebben dezelfde in het bijzijn van de pastoor het huwelijk plechtig voltrokken, in het bijzijn van Judocus Wouters en Wilhelmus Cornelis? als getuigen.

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.