Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulpvraag bij ontcijferen tekst bij stamboomonderzoek

Samen met mijn vader ben ik in onze stamboom aan het duiken en ben nu aanbeland bij een voorvader die omstreeks 1618/1619 zich inschreef bij de Nederduits Gereformeerde Kerk in de plaats Hoek (bij Terneuzen), de zogenaamde lidmaatinschrijving. Hij heeft een attestatie op zak van de plaats Lillo (bij Antwerpen) zodat hij niet nogmaals de belijdenis hoeft te doen.

De tweede paragraaf bevat in ieder geval de naam van mijn voorvader en daaruit kan ik twee dingen opmaken: "Maximiliaen de Pril met syn (....)  met attestatie van Lillo (...). 

Uit de bronvermelding blijkt ook dat hij tezamen met een echtgenote kwam en een datering van 30 juni 1618. Ik kan dat er niet goed uithalen. Waarschijnlijk staan er ook inschrijvingen van andere lidmaten op de pagina. Voor mijn onderzoek is in ieder geval het stuk over Maximiliaen relevant. 

Een suggestie van wat er precies staat beschreven over mijn voorvader wordt enorm gewaardeerd! Veel dank alvast! 

Reacties (5)

René van Weeren zei op wo, 04/26/2023 - 19:15

De andere teksten betreffen belijdenis, deelname Avondmaal en overlijden van andere gemeenteleden. In onderstaande is de tekst letterlijk getrancribeerd.

Maxmiliaen De Pril met
zijn huysvrauwe zij gecomen
met attestatie van Lillo,
van Gelicke sijn gecomen met
de selve attestacie beyde
zijn dochters

Arjen de Pril zei op wo, 04/26/2023 - 19:24

Beste René, hartelijk dank voor deze ontzettend snelle reactie! Interessant om te weten dat er ook twee dochters meekwamen! Nogmaals veel dank!!

Arjen de Pril zei op wo, 04/26/2023 - 19:40

Nog één vraag: staat er nog iets van een datum in? Want volgens het Zeeuws Archief zou dit gedateerd zijn op 30 juni 1618. Ziet u daar aanknopingspunten voor?

René van Weeren zei op wo, 04/26/2023 - 21:03

De datering is gebaseerd op de voorgaande bladzijde uit deze bron, zie de afbeelding hierbij. Op 30 juni werd het Avondmaal gehouden (vermeld in deze bron als nachmael = Nachtmaal), met vermelding van de nieuw ingekomen leden. De 5e en 6e regel van de laatste inschrijving vermelden: 'Nachmael ghehauden up / den XXXen junii 1618'

Arjen zei op do, 04/27/2023 - 17:18

Veel dank René!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.