Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulp transcriptie Latijns fragment

Dit betreft een Latijns handschriftelijk fragment met een recto en versozijde. Er is een duidelijke verwijzing naar een regel van één van de Hiëronymusbrieven (Jer. Ep. 22.26) op de versozijde, beginnend in de rechterkolom r.6.

Ecce ego sto ad ostium

et pulso si quis mihi aperuerit intrabo

ad cum et cenabo cum eo [et ipse mecum] (valt weg)

De rest van de tekst komt niet overeen met de brief (kan zomaar wel zo zijn). Zou het hier kunnen gaan om een verklarende tekst? Hierbij de vraag voor een transcriptie en als het mogelijk is een bijbehorende vertaling. Dank!

Reacties (6)

Otto Vervaart zei op do, 06/06/2024 - 16:14

Beste Asha, Hiëronymus citeert weliswaar de passage "Ecce ego sto ad ostium...:", maar dit zijn op zich woorden uit het Bijbelboek Openbaring 3,20, een passage die meer auteurs citeren. De passage incomprehensibilia comprehendens [recto, 2e kolom, r. 5-6], komt bij de vele teksten in het Corpus Corporum alleen zo voor bij Balduinus Cantuariensis [Balduin de Forde], De commendatione fidei, een tekst uit het einde van de twaalfde eeuw, zie https://mlat.uzh.ch/browser/11649 . De afkortingen in deze tekst zijn soms anders dan ik meestal zie, dit vraagt extra tijd om te ontcijferen. Tot zover mijn eerste indruk...

Asha Mohamed zei op do, 06/06/2024 - 16:50

Beste Otto, Hartelijk dank! Ik had al kennis van de verwijzing naar Openbaring 3:20, maar hier vielen wat woorden weg. Is het gebruikelijk dat woorden of zelfs zinsdelen wegvallen, waardoor een net andere zinsopbouw ontstaat in deze context? Zal ondertussen nog eens goed kijken naar De commendatione fidei. Nogmaals dank voor alle moeite.

Otto Vervaart zei op do, 06/06/2024 - 18:45

Volgens mij is het een tamelijk bekend citaat, misschien heeft een kopiïst gewoon per ongeluk het slot ervan weggelaten. Er is trouwens een grote veelheid aan kleine varianten in de Latijnse versie van deze zin.

Otto Vervaart zei op za, 06/08/2024 - 16:54

De linkerkolom van de rectozijde bevat vele volgens mij typisch theologische afkortingen, daar moet ik apart naar kijken, de rechterkolom gaat wat beter:

dic si quando? incomprehensibilis com- 
prehendi potest et qua sola altitudine
sua usque ad maiestatem divinam
pertingere potest hoc est illa? altior ce-
teris super eminens universis inccomprehen-
sibilia comprehendens hac est illa qua totius
dictus pondus? sustinere et ..... ador-
nat exteriori ... edificat ...str...

Met mijn vaststelling dat twee woorden in die volgorde voorkomen bij een auteur uit de late twaalfde eeuw wil ik niet beweren dat het per se van hem afkomstig is, maar meer dat de materie van deze tekst wellicht pas op zijn vroegst uit die tijd past. De datering van het schrift is nog een andere vraag.

Waar bevindt dit fragment zich en waarin is het gevonden?

Asha Mohamed zei op wo, 06/12/2024 - 12:53

Hartstikke veel dank voor de moeite. Het fragment bevindt zich in de collectie van het Huis van het Boek in Den Haag onder de standaard signatuur 10 A 10.28. Deze staat nog niet vastgelegd in de databank, hierdoor kan ik geen verdere gegevens meegeven. Het fragment is losstaand gevonden in de collectie van de baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). Ik heb voor de zekerheid nagevraagd waar de baron het fragment mogelijk heeft verkregen, aangezien hij dit weleens vermeldde. Voor dit fragment is het jammer genoeg onbekend.  

Otto Vervaart zei op wo, 06/12/2024 - 16:22

Bedankt voor de toelichting! In de linkerkolom van de versozijde kan ik enkele regels min of meer in zijn geheel thuisbrengen:

ita se habet(?) in omni cogitatione sua lo-/ cutione et actione in occulto et palam / ac si spiritus divini  maiestatem corporalem se videre in.... . Op de laatste regel lees ik nog duidelijk celestem et terrestrem .

Fragmenten van handschriften werden lang amper apart beschreven, laat staan dat de oorspronkelijk locatie of provenance ervan werd vastgelegd. Zeklf heb ik frgamenten onderzocht bij Het Utrechts Archief en de UB Utrecht.

 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.