Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulp met vertaling en uitleg

Hallo!

Ik ben namelijk op zoek naar mijn voormoeders en mijn matriarchale achternaam. Het blijkt dat mijn voormoeders eeuwenlang in Lierop en Mierlo hebben gewoond. Het oudste document dat ik heb gevonden betreft een notariële akte over Merijken en Margriet Hemelaers en haar ouders Ida en Hanrick Hemelaers. Ik begrijp dat het gaat over de verdeling van de erfenis van Ida en Hanrick over hun dochters Merijken en de nakomelingen van Margriet. 

Dankzij jullie website heb ik al veel zelf kunnen ontcijferen. Het is ook echt leuk om te doen. Maar er staat ook veel in dat ik niet begrijp. Er staan heel veel stukjes land in genoemd en heel veel namen, waarvan ik niet snap waarom ze erin staan. Erven zij ook iets? Zouden jullie kunnen helpen met het ontcijferen van de tekst, maar ook het uitleggen wat het betekent?

Alvast super bedankt!

Reacties (7)

Evelien de Bruijn zei op vr, 02/12/2021 - 15:42

Ik zie dat hij maar één van mijn bestanden erop heeft gezet. Ik stuur nu de rest

René van Weeren zei op za, 02/13/2021 - 13:51

Evelien,

De tekst lijkt verder te gaan dan dit ene blad. Je kunt het beste de resterende stukken toevoegen door te reageren op deze berichten en per reactie telkens het volgende blad als bijlage toe te voegen (je kunt per reactie maar 1 afbeelding als bijlage meesturen)

Evelien de Bruijn zei op di, 02/16/2021 - 13:19

Bedankt, ik stuur nu de bestanden één voor één

Evelien de Bruijn zei op di, 02/16/2021 - 13:20

Bedankt, ik stuur nu de bestanden één voor één

Evelien de Bruijn zei op di, 02/16/2021 - 13:20

nu de laatste

Evelien de Bruijn zei op di, 02/16/2021 - 13:21

En de tweede helft van mijn poging tot vertaling

Bram zei op ma, 03/06/2023 - 09:30

Hallo Evelien, ik weet niet of het nog relevant is, maar ik heb onlangs van aktes van Lierop transcripties gemaakt. De transcripties van de bovenstaande afbeeldingen staan er ook in, zie: https://bedenkgedenk.eu/genealogie/lierop11.php en scrol dan naar 54.

De erfenis is over de (nakomelingen van) beide dochters verdeeld (Margriet is al overleden). Het gaat om verschillende stukken land en deze worden geidentificeerd door de eigenaren van de omliggende percelen te benoemen.

 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.