Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulp gezocht bij het "ontkrachten" van het Kragt-mysterie!

Reacties (1)

Ron Rots zei op ma, 03/22/2021 - 16:43

Beste forum-leden,

 

Sinds geruime tijd doe ik onderzoek naar de familie Kracht afkomstig uit Overijssel (Hasselt e.o.). Op het internet zijn reeds bomen gepubliceerd waarbij ene Egbert Kragt (ca. 1604) als stamoudste wordt bestempeld. Ik heb hierover mijn sterke twijfels aangezien over hem helemaal niets te vinden is, ondanks het gegeven dat hij 4 kinderen heeft gekregen! Voorts valt op dat geen patroniem-werking plaats vindt tussen hem en zijn nageslacht. M.a.w. noch in het 2e en later nageslacht wordt de naam Kragt als voornaam aangetroffen. 

Zodra de naam anders wordt gespeld, zoals Kracht, Cracht etc. wordt wel patroniemwerking aangetroffen in het onderzoeksgebied maar blijkt dit geen familie te betreffen van de gezochte "Egbert Kragt". 

 

Verder valt op dat vanaf de 2e generatie e.v. wel sprake is van patroniem-werking met de toevoeging van de naam of term "Kragt".

Vb: Claes Egberts (Kragt) eerstgeboren zoon heet Claes Claesen (Kragt).

 

Heeft iemand een plausibele uitleg wat aan de hand kan zijn? Ikzelf heb het idee dat in dit geval "Kragt" als beroep dient worden gelezen en pas later in de tijd een eigennaam is geworden!

 

Gaarne reactie,

 

met vriendelijke groet,

Ron

 

 

 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.