Volgens mij alleen het onderste deel van de pagina..
Beste dame/heer,
Wie zou mij kunnen helpen met deze akte? Ik ben met name geïnteresseerd of er een achternaam of familielid van genoemde Helena, weduwe Arnold Kemp in voorkomt.
Bij voorbaat dank en groet,
Marc
|
Volgens mij alleen het onderste deel van de pagina..
Hoi Marc,
Het betreft inderdaad alleen de onderste akte, die echter doorloopt op de volgende pagina. Omdat het hier om afstand van het recht van vruchtgebruik gaat, zal het aannemelijk zijn dat op de andere kant haar kinderen of familieleden voorkomen, die meestal daarna het goed, of in dit geval de cijns, overdragen of verkopen. Een familienaam staat wel op deze bladzijde, andere familieleden niet.
Ik zal hier weer het juridische formulier weglaten, dat ook niets meer toe zal voegen aan de inhoud van de akte.
Heijlwich dochtere wijlen Henrick Donck, sone wijlen Henrick Donck senior / de oude, wettige weduwe van wijlen Aert Kemp, sone wijlen Aert Kemp, met haar (gekozen) voogd, doet afstand van haar recht van vruchtgebruik in zoals zij zei: een jaarlijkse erfcijns van tien en een halve gulden, gewoonlijk genoemd: Rijnsgulden, van twintig stuivers het stuk, etc., jaarlijks te betalen op (het feest van) de geboorte van (Sint Jans) de Doper, etc., en in 's-Hertogenbosch te leveren (betalen), van en uit: Een huis, grond en tuin, gelegen in 's-Hertogenbosch in de Hinthamerstraat tegenover de Sint Anthoniskapel aldaar, belend: Peter Peterssen, bakker, aan de ene zijde, en .....
Veel plezier met je onderzoek en een fijne dag.
Omdat het toch al laat was heb ik de volgende bladzijde ook maar even voor je opgezocht. Anders moet je deze weer hier uploaden en meestal (helaas ook in dit geval) is het allemaal niet zo spannend wat er geschreven staat.
Andere leden van de familie Donck worden niet genoemd op de andere bladzijde. Heijlwich draagt de erfcijns over aan Aert Kemp, haar zoon bij genoemde Aert Kemp senior / de oude, haar man. Hierna draagt deze zoon Aert Kemp de erfcijns over aan Adam sone wijlen Adam Adamssen, messenmaker.
Meer interessants staat er verder niet in deze akten. Variatie in voornamen was in die tijd zoals je ziet in het algemeen, en deze families in het bijzonder, een zeldzaamheid.
Ik hoop dat je er iets mee bent opgeschoten. Je weet nu iig. de familienaam van Heijlwich.
Happy searching.
Hi Dennis, veel dank voor deze nocturnale en zeer behulpzame actie! Het geeft veel informatie waarmee ik verder kan. Geweldig!
Mijn vraag an jou is de volgende, in de beschrijving van de akte op de website archief Boch Protocol (zie screen shot in mijn eerste bericht) wordt de weduwe van Arnold Kemp 'Helena' genoemd. Jij schrijft over 'Heijlwich'. Staat er ook ergens 'Helena'?
Nogmaals veel dank en groet,
Marc
Beste Marc, de akte begint met de naam Helena!
Ah geweldig! Helena was de 3e vrouw van Aert Kemp. De 2e was Heylwich (van Mechelen). Vandaar de behoeft aan wat meer zekerheid. Wederom veel dank!
groet,
Marc
Hoi Marc en Otto,
@Marc: het is graag gedaan hoor. Om te voorkomen dat er verwarring in je onderzoek gaat ontstaan wat betreft (voor)namen hieronder een verduidelijkende uitleg.
Er is een verschil in het weergeven van namen in akten in het Latijn van de geestelijke overheid ( Middeleeuwse notarissen, R.K./N.H. doop-, trouw- en begraafboeken) en wereldlijke overheid, (bijvoorbeeld de schepenbank van 's-Hertogenbosch), en in akten in het Middelnederlands van wereldlijke overheden.
In deze akte staat in het Latijn in de eerste zinnen:
Helena filia quondam Henrici Donck, filii quondam Henrici Donck Senioris, relicta legitima quondam Arnoldi Kemp, filii quondam Arnoldi Kemp cum tutore etc.
Om het voor jou begrijpelijker en leesbaarder te maken heb ik de tekst omgezet naar het Middelnederlands/huidig Nederlands:
Heijlwich dochtere wijlen Henrick Donck, sone wijlen Henrick Donck de oude, wettige weduwe van wijlen Aert Kemp, sone wijlen Aert Kemp met haar (gekozen) voogd etc.
Deze weergave van namen in het Latijn zullen in 1586 nooit zo door mensen zijn gebruikt. De man van Heijlwich (Helena) werd Aert Aertssen Kemp genoemd en niet Arnoldus Arnoldi Kemp.
Voorbeelden van voornamen:
Latijn: Arnoldus = Middelnederlands: Aert, Ardt, Arnd.
Latijn: Helena = Middelnederlands: Heijlwich, Heijltken.
Latijn: Henricus = Middelnederlands: Henrick.
Latijn: Lucia = Middelnederlands: Sijken.
Voorbeelden van familienamen:
Latijn: De Nova Domo = Middelnederlands: Van den Nieuwenhuijs.
Latijn: De Manso = Middelnederlands: Verhoeven.
Latijn: De Aqua = Middelnederlands: Van de Water.
Wat ik hiermee maar zeggen wil: iemand werd dus niet: Petrus Egidii De Nova Domo genoemd, maar: Peter Gielissen van den Nieuwenhuijs.
Voor jouw geval:
Helena Henrici Henrici Donck = Heijlwich/Heijltken Henrick Henricxen Donck. Let op met de meerdere huisvrouwen van Aert Kemp. Het kan zijn dat zijn tweede en derde huisvrouw beiden Helena = Heijlwich/Heijltken als voornaam hadden. Maar het zou net zo goed kunnen dat als Heijlwich Donck geboren zou zijn in Mechelen, zij dezelfde persoon is als Heijlwich van Mechelen.
Houd rekening met bovenstaande uitleg over weergave van namen tijdens je verdere onderzoek. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk voor jou (en Otto?) heb kunnen uitleggen.
Veel onderzoeksplezier en fijne dag vandaag!
Hi Dennis, jeetje wat ontzettend leerzaam en boeiend dit! Dank je wel. Er is nog een andere akte waarin de vader van de 2e vrouw genoemd wordt en dat is Jan van Mechelen dus in combinatie met deze bovenstaande akte van Helena kunnen we denk ik wel vaststellen dat het om twee verschillende dames gaat.
Alle goeds!
Marc
marc
zei op maandag 10 maart 2025 - 21:26