Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulp bij transcriptie stadrekening Bergen op Zoom (geldsom??)

Hi allemaal,

 

Dit is de eerste keer dat ik op dit forum zit, en ik hoop dat iemand mij met deze transcriptie kan helpen.

Heb vooral moeite met het ontcijferen van de geldsommen die worden benoemd en de transcriptie om te zetten in modern Nederlands...

Dit is de transcriptie die ik tot nu toe heb:

 

''Alsoe in Aprille de voirgaende rekeningen ter bede ende begheerte onse lieffs here van Bergen en van mijne here van Walhain zijne zone op t' ghemeynen corpus vander stat vercoicht zijn XCIII C(ens) XV s brx of rs t' quitingen staende den pennick met XVJ penninge, op zulke versekeretheit als onse voirs(creven) heren ende stat de af gedaen hebben van welke vercoopen waren ontfangen XV C(ens) L(ivres) gr(os), zoe zijn ten bevele de voirscreven heren overgelevert inde handen van onze genadige vrouwe Duagiere en hier geerkent de selve.''

 

Samenvatting: 

Op verzoek van de heer van Bergen en zijn zoon de heer van Walhain aan de stad word in April van deze rekeningen, 9315 ... (muntsoort?) staande op 16 penningen (muntsoort?) verkocht voor 1500 Livres gros. Hierbij stonden de heren van Bergen en Walhain garant en werd deze som overhandigd aan de Douagiere, die ze heeft erkent.

 

Zou graag een second opinion willen en hulp bij het ontcijferen van de geldsom.

 

Alvast bedankt! 

Reacties (6)

Andreas zei op ma, 05/17/2021 - 21:40

Hieronder mijn transcriptie. Helaas kan ik je belangrijkste vraag niet beantwoorden, nl wat er staat na 9315 en voor ter quitingen. Deze stadsrekening komt uit 1487 als ik de naam van je bestand bekijk. Dit klopt toch neem ik aan. Gelieve dit de volgende keer ook in de titel te vermelden. Voor het ontcijferen van gebruikte eenheden (zowel munt- als andere) is het belangrijk plaats en tijd te kennen.

Alsoe in Aprille der voirgaende rekeningen ter 
bede ende begheirten onss liefs heren van Berghen 
ende van mijne here van Wailhain zijnen zone 
op t'ghemeyn corpus vander stat vercocht 
zijn XCIII c XV ???? ter quitingen staende 
den penninck met XVJ penningh, op zulke 
versekertheit als onse voirs(eide) heren de stat de af 
gedaen hebben van welken vercoope wairen 
ontfangen XV c L(ivres) gr(os), zoe zijn ten bevele 
de voirs(eide) onser heeren overgelevert inde handen 
van onze genedigen vrouwen Duagiere ende hier 
gerekent de selve -------------------XV c L(ivres) gr(os)

herman zei op ma, 05/17/2021 - 23:09

@Zoë: Ik weet ook niet precies wat er staat, maar ik meen na 9315 een f te lezen. En waar jij brx leest zou dat brb kunnen zijn? Dan kom ik op Brabantse gulden of crt?. De verhouding Brabantse gulden courant / Vlaamse groot  was 1: 6  . Als je 9315 gulden  deelt door 6 kom je op 1563  Vlaams groot, verkocht voor 1500 ?    

De volledige omschrijving zou dan kunnen luiden 9315 f brabants of courant         Ik weet het, het is onzeker, maar misschien helpt het een beetje. Ik heb oa hier gezocht:  

https://familiegeschiedenis.be/hulpwetenschappen/numismatiek

Zoë zei op di, 05/18/2021 - 09:09

@Herman: Bedankt voor je reactie! Deze website maakt een boel duidelijk. Ik denk dat je gelijk hebt en de som van 9315 Brabantse gulden word ingewisseld voor 1500 Vlaams groot. 

Zoë zei op di, 05/18/2021 - 09:14

@Andreas: Bedankt voor je reactie! Klopt de rekening komt de stadsrekening van 1486-1487. In deze rekening word er denk ik gesproken van de verkoop van renten. Maar wat is het verschil tussen Penninck en Penningh? Ik weet dat penning een muntsoort is maar is penninck niet hetzelfde?

Andreas zei op di, 05/18/2021 - 22:02

De penning was een muntsoort, dat klopt. In de uitdrukking ter quitingen staende den penninck met XVJ penningh wordt met 16-penning een rentetarief bedoeld, nl per 16 betaalde penningen was er 1 extra te betalen. We spreken dus over een tarief van ongeveer 6.4%.

Zoë zei op wo, 05/19/2021 - 11:15

@Andreas: Oke! Betekent dit dan dat de stad Bergen op Zoom rente namens de heren van Bergen en Walhain voor 1500 Livres?

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.