Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hulp bij lezen van een tekst

Hallo,

Ik vind een akte in het Schepenprotocol van Heesch van 21-06-1803 die ik niet helemaal goed kan lezen. Het gaat om een Verklaring (Toegangsnummer 7302, inventarisnummer 111), van Maria weduwe van Dirk van Dinter en haar zonen.

Er vind een tragische gebeurtenis plaats in het huis waar een van mijn voorouders (Hendrik van den Helm) bij betrokken is. Maar ik begrijp niet goed wat hij precies verklaart en waarom.

https://www.bhic.nl/onderzoeken/notaris-schepen-en-andere-akten?mivast=235&mizig=701&miadt=235&miview=ldt&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mistart=8&mif2=170&mizk_alle=dirk+dinter

Alvast bedankt.

Antonia

 

Reacties (4)

René van Weeren zei op wo, 03/12/2025 - 13:31

Dag Antonia,

Hendrik van der Helm en diens vrouw Johanna worden genoemd in de akte met inventarisnummer 36. Zij verschenen als 4e en 5e comparant voor de Schepenbank om een verklaring af te leggen rond de dood van buurjongen Cristiaan Dirk van Dinther, die opgehangen en overleden werd aangetroffen in diens ouderlijk huis (het huis dus van hun buurvrouw Maria en haar gezin). Hendrik verklaarde niet thuis te zijn geweest en pas daar geweest te zijn toen alles al voorbij was, zijn vrouw Johanna verklaarde op het rumoer afgekomen te zijn dat het gezin van Maria maakte toen zij Cristiaan aantroffen en dat zij, nadat zij ook zelf Maria's huis had betreden, had gezien dat het stoffelijk overschot van Cristiaan daar lag.

Antonia zei op wo, 03/12/2025 - 19:43

Hallo René,

Nog een aanvullende vraag:

Wordt ook duidelijk hoe de zaak wordt afgesloten? Wordt er nog iets verder onderzocht (of is het horen van de personen die genoemd worden het onderzoek) of blijft het onduidelijk wat er precies gebeurt is (een zelfgekozen dood of een misdrijf)? Wordt er iemand ergens van verdacht misschien?

René van Weeren zei op wo, 03/12/2025 - 20:08

Dag Antonia,

Nee, het betreft in feite alleen het formeel vastleggen van de verklaringen van de familieleden en andere getuigen van het gebeurde. De schepenen vervullen daarbij de rol die in steden vaak door notarissen bij attestaties werd vervuld. De afhandeling van deze zaak werd vermoed ik ook niet door de schepenen gedaan: bij levensdelicten en andere zware misdrijven werd onderzoek, vervolging en veroordeling doorgaans door hogere gerechtelijke instanties uitgevoerd. Dat kon per regio verschillen, het beste is om lokale archiefmedewerkers of lokale historici hiernaar te vragen. Mocht echter de conclusie van de schepenen geweest zijn dat het hier niet om een misdrijf, maar suïcide betrof, zal verdere gerechtelijke documentatie wellicht niet aanwezig zijn.

Antonia zei op do, 03/13/2025 - 19:42

Dank je wel, René, voor het 'hertalen' van de akte, je uitleg en extra toelichting. 

Hiermee heb ik weer een bijzonder stukje familiegeschiedenis toe kunnen voegen! Super fijn!

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.