Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Hillegond van der Stael....laat na??

Hier staat: Hillegondt Egberts van der Stoel, weduwe van Adam Jaspers van Schoonhoven, over Paushuijsinge nalatende...

Heel benieuwd of iemand de rest kan lezen. Jan Bos

Reacties (5)

René van Weeren zei op za, 10/28/2023 - 20:56

Hillegondt Egberts van der Staeul, wed[uw]e van
Adam Jaspersz van Schoonhoven, over Paus-
huysinge, nalaten[de] collaterale mundige erffgen[aemen]*
vastgoet Magdalenen**

*collaterale erfgenamen = erfgenamen via zijtakken (dus geen ouders, partner of kinderen)
mundig = wettelijk meerderjarig
** verwijzend naar het Convent van St. Maria Magdalena, waaronder de plaats van overlijden viel

 

Jan Bos zei op za, 10/28/2023 - 21:36

Veel dank! Bijzonder die verwijzing naar het Convent van St. Maria Magdalena. Daarvan heb ik nog niet eerder gehoord. Het huis waarin Hillegondt staat tegenover het Paushuize. Het is het huidige Kromme Nieuwegracht 86, waar wij nu wonen. Het hoorde altijd bij de St Pieterskerk. Enfin, er is altijd weer wat uit te zoeken. 

Ook interessant dat Hillegondt haar twee zoons en dochter met wie zij in het huis aan de Kromme Nieuwegracht woonde, niet betrok in haar testament. Zou ze wellicht geld aan het Convent hebben nagelaten? 

Groet en dank! jan

René van Weeren zei op za, 10/28/2023 - 21:50

Dag Jan, de mededeling betreffende het Magdalenenconvent betekent in deze bron dat de doodgravers van de Magdalenenkerk hierbij betrokken waren. Uit de tekst blijkt dat ze vastgoed naliet aan zijdelings verwante erfgenamen. Als zij haar kinderen niet betrok, kan dat inhouden dat of de kinderen op dat moment zelf al overleden waren, of dat zij op enige wijze al met de kinderen overeengekomen was dat zij hun erfdeel al ontvangen hadden.

René van Weeren zei op za, 10/28/2023 - 22:00

Ik heb nog even naar de notariële akten gekeken. Bij snelle lezing blijkt dat de kinderen later buiten Utrecht woonden, maar nog wel hypothecaire rechten en plichten hadden binnen Utrecht. Het zou dus kunnen dat het onroerend goed op zich vererft is naar verdere verwanten, maar de rechten en plichten daarop berustend bij haar kinderen bleven. En het kan natuurlijk ook zo zijn dat de doodgraver die de aangifte deed destijds, zich vergiste in de relatie van de overledene tot haar erfgenamen.

Heb je overigens het testament van haar ergens gevonden?

jan bos zei op zo, 10/29/2023 - 10:07

Hallo René, erg aardig dat je je in mijn casus verdiept. Het testament zelf heb ik niet. Uit de volgende akte blijkt dat haar zoon Cornelis Adams mede-erfgenaam was. 

HUA, Not. U034a003, nr. 413.                                                                                               

Op huijden den XXIen november XVIC vier ende vijftich ouden stijls compareerde voor mij Nicolaes de Cruijff, openbaer notaris bijden edelen hove van Utrecht geadmitteert, ende de getuijgen naebenoempt Cornelis Adamsen van Schoonhoven, borger tot Embrick, een mede erffgenaem van Hillegondt Egberts vander Stael, in haer leven weduwe van zalige Adam Jasparsen van Schoonhoven, sijn moeder zaliger,

en machtigde twee personen om ten behoeve

vanden edelen heere Nicolaes de Rout als momboir over de kijnderen van Diderick vander Burch zaliger te cederen, transporteren ende overtegeven een besegelde deser stadtplechte van ses hondert carolus gulden hooftsoms, rente 30 gl. per jaar, op een huis in de Sint-Jansstraat achter het hoekhuis - - -.

Aldus gepasseert binnen Utrecht ten comptoire mijns notaris, staende inde Romerburgerstraet, ter presentie van Harman Janssen van Velderen, bierdrager, ende Peter Henricksen Beerman, schoenmaecker t’Utrecht als getuijgen, die desen metten comparant ende mij notario onderteeckent hebben.

(w.g.) Cornelis Adamsen van Schoonhoven

Dit merck    H. Croon    is geteijckent

bij Harman                    Janssen van

Velderen voornoemt

Peter Hendrickse Beerman

Nic. de Cruijff, notarius, 1654

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.