Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum

Het puntje op de i...

Best forum,

 

Buitenlandse voornamen worden nog wel eens in de akten verkeerd overgenomen. Zo ook bij de Italiaanse naam Giusto die sinds mijn overgootvader veel in mijn familie voorkomt. 

Vanaf het moment dat hij Nederland binnenkwam wordt het puntje verkeerd geplaatst en wordt Giusto veranderd in Guisto. Begrijpelijk want de "iu" combinatie komt in het Nederlands niet voor. 

Maar nu heb ik een geboorteakte uit 1878 waarin naast een punt op de verkeerde plek ook een cirkeltje staat op de "u". Ik dacht eerst dat het een verbetering was maar ik twijfel daar nu aan. 

 

Wie weet wat het cirkeltje betekent? Ik zie het in latere akten met dezelfde naam Guisto overigens nog maar een keer terug en later niet meer. 

 

Bedankt alvast voor het meedenken.

 

Gregorio 

 

Reacties (4)

Geert Ouweneel zei op do, 04/30/2020 - 20:25

Om de letter 'u' van andere vergelijkbare letters te onderscheiden, werd boven de 'u' een kort vertikaal streepje gezet. Soms werd dat wat sierlijk uitgevoerd zoals hier, zodat het bijna op een crikeltje lijkt. Het betekent dus gewoon dat die letter gelezen moet worden als een 'u'.

Gregorio Fazzi zei op do, 04/30/2020 - 20:43

Beste Geert,

Bedankt voor je snelle reaktie. 

Heeft dit streepje te maken met het Süttlerinschrift zoals een vriend van mij suggereerde? 

Het blijft bijzonder dat door het streepje op de u de fout nog eens extra wordt bevestigd. 

 

Groeten,

Gregorio 

 

Rene van Weeren zei op vr, 05/01/2020 - 13:36

Gregorio,

 

Het Sütterlinschrift heeft uitsluitend betrekking op het Duitse schrift. Sinds de introductie in 1865 is daarbij de umlaut in het Duits standaard geworden voor woorden die voorheen met een achterliggende -e werden geschreven: mueller > müller. Het accent boven de u is een diakritisch teken dat al in middeleeuwse teksten voorkomt en dus niet gerelateerd aan het Sütterlinschrift.

Gregorio Fazzi zei op vr, 05/01/2020 - 16:19

Rene, 

Dank je voor deze extra informatie.

 

Groeten,

Gregorio 

Reageer op dit bericht

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: png gif jpg jpeg.